Неиспричане приче Војислава Бубише Симића

12/11/2014

Уводни део овогодишњег 16. Новосадског џез фестивала наставио се промоцијом књиге „Неиспричане приче“ Војислава Бубише Симића. На Трибини младих новосадског Културног центра, о овој књизи говорио је дугогодишњи музички уредник Радија Нови Сад Витомир Симурдић, а оркестар Александра Дујина је својом музиком осликао речи из књиге.

Композитор и диригент, Војислав Бубиша Симић, рођен је 1924. године у Београду, где је матурирао у Другој мушкој гимназији и дипломирао на Музичкој академији. После рата је основао аматерски џез оркестар „Динамо“, који је уједно био први биг-бенд у Србији. Своју четврту књигу „Неиспричане приче“ написао је инспирисан историјским дешавањима, али и променама у џез музици. Ова књига подељена је у три дела, у којима аутор описује догађаје које су пратили ову врсту музике од њеног настанка, након чега се осврће и на њен почетак у нашој земљи.

– Књига задржи доста елемената о џезу, али и разне анегдоте из мог приватног живота. Ове приче нису у потпуности неиспричане, њих зна мој најужи круг пријатеља, али нису испричане широј јавности. Књига се састоји из неколико поглавља која описују историју џеза у Србији, између два рата, а и за време рата, након завршетка рата и све до данас – рекао је Симић, додавши да џез није мање популаран данас, али да је 70-их година појава нових музичких жанрова доста утицала на невидљивост џеза.

Композитор, аранжер и пијаниста Александар Дујин за свог колегу има само речи хвале и са великим задовојством пристао је да промоцију књиге уприличи музиком која је и описана у њој.

– Војислав је једна жива енциклопедија и реч коју он напише вредна је сваке пажње. Џез као врста музике и књига о њој одлична су комбинација и у овом случају једна друга допуњују. Музика која је одсвирана на вечерашњој промоцији директно је повезана са садржајем ове књиге, на тај начин желели смо да посетиоцима музиком осликамо оно о чему је писао – рекао је Александар Дујин.

Овај истакнути музички уметник био је диригент „Џез оркестра“ РТВ Београд, са којим је пропутовао скоро целу Европу и постигао велике успехе, од којих је најзначајнија Прва награда на џез фестивалу у Жуан ле Пену, Француска 1960. године. Дуги низ година био је стални гост-диригент у Позоришту на Теразијама. Дириговао је и хоровима и симфонијским оркестрима. Писао је стручне чланке о музици, као и музичке критике, али и путописне репортаже. Написао је много композиција различитих жанрова. Био је председник Удружења композитора Србије, као и председник Удружења џез музичара. Носилац је Ордена рада са златним венцем и Ордена Заслуге за народ са сребрним зрацима. Добитник је награде Златни беочуг града Београда, награде за животно дело РТВ Србије, награде за животно дело џез фестивала „Нишвил“, као и Октобарске награде града Београда. Објавио је книге: Сусрети и сећања (2005), Весело путовање (2007) и Сентиментално путовање (2011).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања