НЕДЕЉА КУЛТУРЕ БОЛИВАРСКЕ РЕПУБЛИКЕ ВЕНЕЦУЕЛЕ У КЦНС

15/04/2015

 

Култура – мост који спаја далеке државе

Недеља културе Боливарске Републике Венецуеле свечано је отворена у Културном центру Новог Сада. У Великој сали и на Трибини младих представљено је “Богаство музике и плеса Венецуеле и Србије”, и отворена изложба фотографија “Уметност и револуција”. Добродошлицу многобројним посетиоцима пожелели су отправница послова Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле Дија Надер де ЕЛ-Андари и директор Културног центра др Андреј Фајгељ. Програм су употпунили и чланови Културно-уметничког друштва “Вила”, који су извели традиционалне српске игре.

Богат програм који су припремили Амбасада Боливарске Републике Венецуеле и Културни центар Новог Сада, очарао је посетиоце који су по први пут имали прилике да изблиза виде оригиналне плесове ове земље. Осим традиционалних плесова Венецуеле, представљене су и наше традиционалне игре.

Директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ рекао је да ће Новосађани, у ова четири дана колико траје манифестација, моћи да уживају у култури земље која нам је географски далека али по менталитету блиска.

– У сарадњи са Амбасадом Венецуеле посетиоци ће имати прилику да се упознају са културом ове земље. Позивам суграђане да нам се придруже и да окусе делић културе и традиције ове далеке земље, рекао је Фајгељ, додавши да КЦНС често организује сличне догађаје.

Посетиоци су, уживајући у програму, имали прилике да виде извођаче у шареним костимима како изводе “Калипсо”, “Хорпо”, “Ђавола који плеше” и „Салсу“. Отправница послова Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле у Београду, Дија Надер де ЕЛ-Андари , поздравила је посетиоце захваливши им на великом инетересовању за културу Венецуеле и пожелела им да у ова четири дана уживају у програму који је припремљен

– Култура је кључна ствар када је реч о сарадњи између две земље. Не треба да радимо само на сарадњи између држава и две Владе, већ да заједнички представљамо традицију и културу које су битне за упознавање. На тај начин се боље зближавамо, и то је оно што је најважније. – рекла је Дија Надер де ЕЛ-Андари захваливши се Културном центру Новог Сада што је омогућио одржавање ове манифестације.

Након богатог забаваног програма посетиоци су имали прилику да погледају и изложбу фотографија “Уметност и револуција” која је обухватила многе апсекте венецуеланског поимања уметности и живота. Такође, приказане су и репродукције слика венецуеланских пејзажа које су израдили најзначајнији уметници 19. и 20. века, попут Фердинанда Белермана, Фелисијана Карваља, Мартина Товара и других.

Наредних дана, посетиоце очекује разноврстан програм, који ће им пружити јединствену прилику да без путовања, из прве руке, доживе делић културе ове, за нас, егзотичне земље.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dJAdESwC7HA[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1q1bhPvUHSU[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SZkK-aQIDHY[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања