НЕДЕЉА КУЛТУРЕ БОЛИВАРСКЕ РЕПУБЛИКЕ ВЕНЕЦУЕЛЕ У КЦНС

17/04/2015

Све о Венецуели из „прве руке“

“Дан Боливарских корена”, који је одржан у оквиру манифестације “Дани Венецуеле”, испраћен је интересантним предавањем отправнице послова Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле Дија Надер де ЕЛ-Андари. Осим предавања, промовисане су и књиге “Председник Николас Мадуро: Венецуеланска Боливарска револуција” и “Уго Чавез и Боливарска револуција”.

IMG_9264

  Интересантно вече које је приредила амбасада Боливарске републике Венецуеле у сарадњи са Кутлурним центрум Новог Сада, одушевило је посетиоце који су уживали у предавању које је трајало дуже него што је планирано, гости су разговарали са др Дијом Надер де ЕЛ-Андари, од које су на поклон добили потписане књиге.

  Шта је Боливарска револуција и какви су њени корени? Шта је проповедао Чавез и колико то утиче на данашњу политику председника Николаса Мадура? Каква је ситуација у Венецуели данас? Колико су Венецуела и Србија блиске? На сва ова питања одговорила је отправница послова Амбасаде Венецуеле Дија Надер де ЕЛ-Андари која је направила кратки осврт на почетке ове Републике и представила њену тренутну друштвено-политичку ситуацију.

– Данашње предавање тиче се Уга Чавеза и Боливарске револуције, али и борбе коју води председник Николас Мадура од тренутка када је дошао на власт. Драго нам је што имамо прилику да своју културу, али и друштво представимо и на овај начин. – рекла је отправница послова Амбасаде Венецуелe.

  Посетиоци су, осим што су чули о тренутној ситуацији у Венецуели, имали прилику да се упознају са свежим издањима на тему венецуеланске стварности. Књига „Председник Николас Мадуро: Венецуеланска Боливарска револуција у борби за добробит човечанства“ је збирка писама и говора Николаса Мадура преводених на српски језик и премијерно је представљена. Од дана избора на функцију председника, Николас Мадуро заступа глас свог народа пред институцијама и личностима широм света.

  Осим ове збирке песама, представљено је и прво издање књиге Ричарда Гота „Уго Чавез и Боливарска револуција“, које је плод сарадње Амбасаде и МИР Паблишинга. Ричард Гот је велики познавалац латиноамеричке свакодневице будући да је дуги низ година био дописник британског Гардијана за то подручје. Као сведок коренитих промена у које се Венецуела упустила и захваљујући личним контактима са званичницима и народом, живо је портретисао „латиноамеричку икону XXИ века“, Уга Чавеза.

  Након предавања промоције књига, у Великој сали Кулутурног центра Новог Сада приказан је филм „Револуција неће бити емитована“ у режији Ким Бартли и Донача.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=48vXfQJXe38[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања