НЕДЕЉА КУЛТУРЕ БОЛИВАРСКЕ РЕПУБЛИКЕ ВЕНЕЦУЕЛЕ 14 – 17. АПРИЛ

09/04/2015

 

Култура и историја Венецуеле пред Новосађанима

 

Недеља културе Боливарске Републике Венецуеле биће одржана од уторка 14. до петка 17. априла у Културном центру Новог Сада, у току које ће суграђани моћи да се упознају са културом  и обичајима ове, за нас, егзотичне земље. Тим поводом у КЦНС је одржана конференција за новинаре, на којој је најављена ова занимљива четвородневна манифестација.

Помоћница директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић рекла је да се КЦНС труди да, у сарадњи са различитим амбасадама, представи Новосађанима културе других земаља.

-Следеће недеље очекује нас четири дана Венецуеле у Новом Саду, где ће нам се кроз промоцију књига, изложбе, ликовне радионице, плес и костиме представити ова држава Јужне Америке.

Отправница послова Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле у Београду Дија Надер де ЕЛ-Андари захвалила се домаћинима на добродошлици и нагласила да им је велика част што им се пружила прилика да у Новом Саду огранизују недељу културе њихове земље.

-Посебно нам је драго што се ова манифестација одржава на датуме који су веома значајни за Венецуелу. Два важна датума у овом периоду су 13. и 19. април. Први датум је у вези са државним ударом против председника Чавеза, када је цео народ изашао на улице, протествовао, и успео да га врати на власт. Други датум је важан јер се ове године, 19. априла, навршава 205 година од доношења Декларације независности од шпанских колонизатора. Народ у Србији је веома топао и отворен, и од првог дана када сам крочила овде осећала сам се као да сам у својој домовини. У току четири дана посетиоци ће моћи да сазнају нешто више о култури, историји и политичкој ситуацији у Венецуели-рекла је Дија Надер де ЕЛ-Андари.

Она је након конференције за медије посетила Матицу српску и Градску библиотеку, поклонивши овим установама књигу „Уго Чавез и боливарска револуција“.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=64j-sHX5RiY[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања