Небојша Глигорић „Суперхероји 1.1“ – ИЗЛОЖБА

28/02/2015

Поигравање са моћима имагинарних јунака

Изложба слика Небојше Глигорића „Суперхероји 1.1“ отворена је на Трбини младих Културног центра Новог Сада, а Новосађани ће ову интересантну postavku моћи да погледају до 8.марта. Бавећи се америчком културом, аутор је приметио да се између идеје о суперхеројима, које је користио у својим радовима, крије и елемент пропаганде, било да се ради о стриповима, филмовима или видео играма.

  Опсиујући изложбу аутор је публици представио своје виђење суперхероја и објаснио због чега су му баш они били инспирација.

– Наравно, они су у свему супер. Супермен је отпоран на метке, Бетмен милијардер који брине о безбедности народа. Чини се да се у том процесу формира лаж о великој нацији упакована у причу о неуништивости и супериорности. Како обичан човек може да се поистовети са њима? Из тог разлога у радовима се поигравам са њиховим моћима (бесмтрношћу) у модерном контексту уметности, приближавајући њихове јунаке посматрачу барем у оној смртној суштини – рекао је Глигорић.

  Пројекат чине слике већег фомата израђених у ,,традиционалној” техници уље на платну. Као полазну тачку користио је стрипове и слике старих мајстора, које између осталог представљају важне верске и митске ,,трагедије”(Пиета, Св.Себастиан). Део опуса чине и радови израђени у материјалу -принт на клириту- који се могу посматрати и као самостална излагачка целина, а која је проистекла из потребе да се првобитни концепт прошири и обједини. Ова изложба представља проширење ауторове првобитне идеје настале крајем студија на Факултету примењених уметности и директан је наставак изложбе “Суперхероји”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања