Не сањамо сви једнако – Изложба плаката ауторке Андрее Зафировић

10/09/2014

Изложба плаката ауторке Андрее Зафировић, под називом „Другачије будни“, свечано је отворена у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Серија плаката на којима су приказани различити портрети, представља однос уметнице према данашњици, у којем она кроз сложени поступак разоткривања личних доживљаја и емоција, преузима улогу коментатора.

„Ове скице су производ мог дипломског рада, који је имао исти назив као и ова изложба. Портрети причају одређену причу и приказују емоцију која је прати. Углавном су урађени типографски, јер сам хтела да прикажем колико мислимо о томе шта говоримо и колики значај те речи имају. Музика коју сам у том тренутку слушала доста је утицала на изглед и боје ових плаката“, рекла је Зафировићева, додавши да је назив изложбе инспирисан речима Мирослава Мике Антића, које је овом приликом и парафразирала говорећи: „Зашто када спавамо и сањамо другачије никоме не сметамо, а када смо будни, другачије будни, онда некима сметамо.“

Супростављањем две реалности, стању будности и сна, ауторка нас одводи до узбудљивог дешавања, позивајући нас да размислимо о сопственој „будности“. Слово и боја, као главни носиоци композиције, чине портрете који указују на емоцију, а она се смењује пред очима публике. Типографски приказане илустрације дају акценат на мисли и на речи. Изабравши контрастне боје, створила је динамичан колористички амбијент, чиме акцнетује саркастичан приступ и став о данашњем друштву и поимању вредности у њему.

Сви заинтересовани изложбу могу да погледају до 22. септембра .

 

 

Андреа Зафировић рођена је у Приштини 1989. а основне студије на Одсеку за графички дизајн Факултета уметности у Звечану, завршила је пре две године. Годину дана касније, на Факултету уметности у Нишу, завршила је мастер студије, и чланица је Удружења ликовних уметника Косова и Метохије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања