Након 35 година, Тикало поново пред Новосађанима

12/05/2015

Један од доајена нашег фантастичног сликарства, Михајло Ђоковић Тикало, након 35 година поново се представио Новосађанима и то у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложбу под називом „Тајна: Годишње доба или страшни суд“ отворио је ликовни и књижевни кртичар Драшко Ређеп, а преписку коју су ова два истакнута академика водила пуних 10 година, посетиоцима је дочарао драмски уметник, Бошко Петров.

DSC_6302

 

Новосађани су имали прилику да виде слике које представљају праву есенцију стваралачког заноса и уједно пружају јасан увид у претходних двадесет година живота овог уметника. Ликовни и књижевни критичар Драшко Ређеп рекао је да невороватни таленат овог неприкосновеног сликара одушевљава сваког ко је икада погледао његово дело. – Тикало је несумњиво наш највећи сликар фантастике и то оне уздржане. Његов свет је известан, а назив изложбе поиграва се са онима који гледају његове слике – рекао је Ређеп.

Михајло Ђоковић Тикало је визуелно упечатљив уметник, који својим раскошним талентом плени и осваја и особе које немају изражене велике афинитете према сликарству. Уједно и једна од ретких преосталих веза између врсног виртуоза и обичног човека. Артист на жици, који залази на обе стране.

DSC_6282
Истакнути сликар инспирацију црпи у свему што га окружује. Истиче да је размишљао о повлачењу из уметности, сматрајући да ће му неко од изложених дела бити последње, али ипак, до тога неће доћи – Након ове изложбе, надахнут сам да изнова стварам и насликам још дела. – рекао је Тикало, додавши да разлог због којег није толико дуго излагао у Новом Саду заправо и не постоји, већ је само чекао праву прилику и тренутак.

Посета драгог пријатеља

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања