Награда за најуспешнију представу у целини додељена остварењу ШЕКСПИР, СОНЕТ 66

01/07/2017

Награда за најуспешнију представу у целини додељена остварењу ШЕКСПИР, СОНЕТ 66

На Летњој сцени Културног центра Новог Сада, 1. јула 2017. године завршен је 44. интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ.

Током претходних седам дана, изведено je 10 представа из Канаде, Америке, Енглеске, Индије, Румуније, Македоније и наше земље. Њихове уметничке домете оцењивао је трочлани жири врсних стручњакa у области драматургије и театра у саставу: проф. др Зоран Ђерић, театролог, председник жирија (Србија), проф. др Христо Петрески, позоришни критичар (Македонија) и Горан Ибрајтер, драматург (Србија).

Награда за најуспешнији експеримент, односно представу у целини, једногласно је додељена остварењу  ШЕКСПИР, СОНЕТ 66, Мађарског државног позоришта „Чики Гергељ“ (Румунија). Награда се састоји од плакете и новчаног износа у вредности од хиљаду и пет стотина еура.

Полазећи од сонетне форме, вештим редитељским и кореографским поступцима, представа ШЕКСПИРСОНЕТ 66 се развија у комплексну, богату значењима, драмску целину. Јасан концепт и свој непосредан сценски израз проналази кроз поигравање са универзалним симболима, стављајући их у савремени контекст.

Награда за најоригиналније истраживање једног од сегмената позоришног језика, такође једногласно, додељена је представи ОТЕЛО, Турског театра из Скопља (Македонија). Награда се састоји од плакете.

–  Представа ОТЕЛО на иновативан начин претаче једно класично дело у позоришни експеримент. Најважнији сегмент представе је коришћење воде, која се тако уздиже од успелог сценографског решења до вишеструке симболике, ефектног редитељског поступка, појачава глумачку експресивност и успоставља комуникацију са гледалиштем – сматра жири ИНФАНТ-а.

Jедногласном одлуком жирија, награда за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности или стваралаштва у најширем смислу, додељена је представи ПРАВИЛА ИГРЕ, Џона Бокаера (САД). Награда се састоји од плакете.

Ова представа, навео је жири у свом образложењу, сажима савремени плесни и драмски израз, као кохерентну целину са метафизичким, филозофским набојем и специфичном анимацијом реквизитима и сценографијом. У највећем свом делу, она призива најуспешнија остварења овог позоришног жанра.

Поред наведених представа, жири је указао на још два остварења која одликује иновативан сценски потенцијал: ФАМА О БИЦИКЛИСТИМА, Новосадског позоришта и IMAGO SONUS, Позоришног удружења „Летњи биоскоп“ (Србија).

ОДЛУКА ЖИРИЈА

Жири 44. ИНФАНТ фестивала радио је у следећем саставу:
проф. др Зоран Ђерић  – театролог (Србија), председник жирија
проф. др Христо Петрески – позоришни критичар (Македонија), члан жирија
МА Горан Ибрајтер – драматург ( Србија), члан жирија

44. ИНФАНТ је понудио атрактивну селекцију, потпуно у духу његове дугогодишње концепције, ослоњене на експеримент, истраживање различитих позоришних сегмената и уметничких израза.

На завршној седници одржаној 1. јула 2017. године жири је донео следеће одлуке:

Награда за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности, или стваралаштва у најширем смислу додељује се представи  ПРАВИЛА ИГРЕ, Џона Бокаера (САД). Награда се додељује једногласно.

Представа ПРАВИЛА ИГРЕ, сажима савремени плесни и драмски израз, као кохерентну целину са метафизичким, филозофским набојем и специфичном анимацијом реквизите и сценографије. У највећем свом делу она призива најуспешнија остварења овог позоришног жанра.

Награда за најоргиналнијије истраживање једног од сегмената позоришног језика додељује се представи  ОТЕЛО, Турског театра из Скопља (Македонија). Награда се додељује једногласно.

Представа ОТЕЛО на иновативан начин претаче једно класично дело у позоришни експеримент. Најважнији сегмент представе је коришћење воде,  која се тако уздиже од успелог сценографског решења, до вишеструке симболике, ефектног редитељског поступка, појачава глумачку експресивност и успоставља комуникацију са гледалиштем.

Награда за најуспешнији експеримент, односно представу у целини додељује се остварењу  ШЕКСПИР, СОНЕТ 66, Мађарског државног позоришта „Чики Гергељ“ (Румунија).  Награда се додељује једногласно.
Полазећи од сонетне форме, вештим редитељским и кореографским поступцима, представа ШЕКСПИР, СОНЕТ 66 се развија у комплексну, богату значењима, драмску целину. Јасан концепт свој непосредан сценски израз проналази кроз поигравање са универзалним симболима, стављајући их у савремени контекст. Осим изузетне колективне игре ансамбла, кохерентности представе доприноси повезаност и усклађеност свих ауторских сегмената представе.

Поред ових представа, Жири жели да укаже на још две представе које одликује иновативан сценски потенцијал: ФАМА О БИЦИКЛИСТИМА, Новосадског позоришта и IMAGO SONUS, Позоришног удружења „Летњи биоскоп“ (Србија).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања