Nagrada za dizajn predstavi “Monolog”

31/03/2014

 

Stručni žiri 17. Art Trema Fest Ruma 2014 – „ Trema u martu”, u sastavu: Miroslav Radonjić, teatrolog (predsednik) i Zijah Sokolović, glumac i reditelj, i Radoslav Milenković, glumac i reditelj (članovi), jednoglasno je odlučio da nagradu za total dizajn dodeli predstavi “Monolog”.

Predstava “Monolog” u produkciji Kulturnog centra Novog Sada i festivala “Infant” izvedena je na ovom festivalu u subotu, 29. marta u 19 sati.

O predstavi:
Monolog jednog muškarca koji se odlučio da napravi neobičan korak i javno iznese sve što je osećao, doživeo u vezi sa osobom u koju je zaljubljen. On govori o stvarima koje retko i sebi priznajemo, a na društvenom nivou nailazimo na njihovo potiskivanje.
Neprestana unutrašnja borba između onog što osećamo i onog što možemo da pokažemo bez gubitka pozicije/obaveze koju nam društvo nameće otvara pitanje žrtvovanja: dokle smo spremni da se žrtvujemo kako radi oĉuvanja društvenog poretka i koje su posledice tog žrtvovanja sopstvenog ja.

On prolazi kroz razne faze: osećanja poraženosti, osećanja gubitka, usamljenosti i osećanja potpune ispunjenosti, a sve vreme se obraća ženi, koja nije više s njim, koja možda nikad nije ni bila sa njim, koju predstavlja kao savršenu. Ali u procesu suoĉavanja sa sobom i sa svojim željama i odnosom prema toj ženi, to predstavljanje sve više postaje razgolićeno. Slika, koja se lažno stvara i deluje kao da je istinita (pa ĉak istinitija i od same stvarnosti) tera nas da se uvek postavimo u položaj koji je inferioran u odnosu na savršenstvo prezentovane slike.
Da li je uopšte moguće danas, kad se kroz slike pornografisao svaki aspekt međuljudskih odnosa, biti intiman, imati neuniformisana osećanja? U ovoj predstavi će slika postati stvarnost koja omogućava komunikaciju ali i razdvojenost, koja je nepremostiva.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja