Награда за дизајн представи „Монолог“

31/03/2014

 

Стручни жири 17. Арт Трема Фест Рума 2014 – „ Трема у марту”, у саставу: Мирослав Радоњић, театролог (председник) и Зијах Соколовић, глумац и редитељ, и Радослав Миленковић, глумац и редитељ (чланови), једногласно је одлучио да награду за тотал дизајн додели представи „Монолог“.

Представа „Монолог“ у продукцији Културног центра Новог Сада и фестивала „Инфант“ изведена је на овом фестивалу у суботу, 29. марта у 19 сати.

О представи:
Монолог једног мушкарца који се одлучио да направи необичан корак и јавно изнесе све што је осећао, доживео у вези са особом у коју је заљубљен. Он говори о стварима које ретко и себи признајемо, а на друштвеном нивоу наилазимо на њихово потискивање.
Непрестана унутрашња борба између оног што осећамо и оног што можемо да покажемо без губитка позиције/обавезе коју нам друштво намеће отвара питање жртвовања: докле смо спремни да се жртвујемо како ради оĉувања друштвеног поретка и које су последице тог жртвовања сопственог ја.

Он пролази кроз разне фазе: осећања поражености, осећања губитка, усамљености и осећања потпуне испуњености, а све време се обраћа жени, која није више с њим, која можда никад није ни била са њим, коју представља као савршену. Али у процесу суоĉавања са собом и са својим жељама и односом према тој жени, то представљање све више постаје разголићено. Слика, која се лажно ствара и делује као да је истинита (па ĉак истинитија и од саме стварности) тера нас да се увек поставимо у положај који је инфериоран у односу на савршенство презентоване слике.
Да ли је уопште могуће данас, кад се кроз слике порнографисао сваки аспект међуљудских односа, бити интиман, имати неуниформисана осећања? У овој представи ће слика постати стварност која омогућава комуникацију али и раздвојеност, која је непремостива.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања