Награда „Кочићево перо“ Енесу Халиловићу за књигу у издању КЦНС

05/12/2022

Енес Халиловић добитник је Награде „Кочићево перо” за збирку поезије Секвоја у издању Културног центра Новог Сада. Награду додељује Задужбина „Петар Кочић Бања Лука – Београд”. У саопштењу жирија (Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић) наводи се да је Халиловићу награда додељена за „висока достигнућа у савременој књижевности и оданост лепоти Кочићеве мисли и речи”, те да је збирка тематски и проблемски разноврсна, стилски и језички уравнотежена, поетички и филозофски утемељена.

„Нешто мучно, злослутно, неудобно и зазорно избија из стихова нове књиге Енеса Халиловића Секвоја. Шта производи такав утисак?

Насловљена према највишем, најдужем, најширем и најдуговечнијем дрвету на свету, ова књига већ на почетку наглашава четвородимензионалност искуства на које ће песник рачунати. Њене просторне координате истакнуте су и поднасловом – паралелепипед. Ово геометријско тело, у које се димензија времена може учитати симболиком постојаности секвоје, обавља најмање две функције на прочељу књиге.

Прва од њих тиче се највише конститутивних елемената ове збирке. У њима – у облицима песама, њиховој дужини, тематици, мисаоности, сентенциозности и анегдоталности – уочава се шест лица паралелепипеда загледаних у своје парњаке и уграђених попут арматуре у унутрашњи кавез збирке. Тако се на нивоу структуре Секвоје види и оно што је на крају уводне песме наглас речено: да она „расте у два правца“, односно да је компонована из два дела. Први део Секвоје стога чини првих двадесет девет песама, док други део чини последњих двадесет девет песама. Важно је разумети да оба ова низа иду ка средишту књиге, односно да распон рефлексија који се њима жели исказати непрекидно рикошетира с почетка књиге на крај и обратно…“

Урош Ристановић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања