Награда „Душан Васиљев“ додељена збирци Фемицид у издању КЦНС

26/03/2021

Књижевна награда „Душан Васиљев“ припала је Драгани Младеновић за песничку збирку Фемицид у издању Културног центра Новог Сада. Награду додељује Град Кикинда за најбољу песничку збирку објављену на српском језику током протекле године. Жири, који су чинили Срђан Срдић, Дуња Илић и Иван Радосављевић, одлуку је донео једногласно. 

У званичном саопштењу жири је навео да је реч о оштрој и на моменте непријатној поезији, изразито промишљеној и структурираној, која тематизује улогу и положај жена у савременом друштву. „Полазећи од лексичких одредница и народне књижевности, Драгана Младеновић у својој књизи стиже до најактуелније могуће савремености…”, истакао је председник жирија Иван Радосављевић, говорећи о изузетном значају ове поетске збирке.

Фемицид и друге песме ту су да би пробудили свест читалачке публике о још једној неправди и злочину који се одвија одмах иза наших врата, или у нашем сопственом дому, да би апеловали на савест јавности поводом насиља над женама о којем се у тој истој јавности последњих година толико говори. У јавности се о фемициду говори, жртве насиља су охрабреније него раније да се насиља ослободе јер постоји читав низ институција, углавном на ентузијазму опстајућих, које ће им у томе помоћи. А опет, насиље над женама се не смањује, оно се – напротив – појачава и испољава управо тамо где је наводни простор заштићености. И зато ова стварност вапи за још једним гласом који ће је обзнанити…“ (Станислава Бараћ)

Драгана Младеновић (1977, Франкенберг, Немачка), дипломирала је и магистрирала на Филолошком факултету у Београду. Објављене збирке: Нема у томе нимало поезије (2003), Распад система (2005), Творница (2006), Асоцијални програм (2007), Омот списа (2008), Родбина (2010), Магда (2012) и Слова љубве (2014); књиге за децу: Уљези (2016), Дар-мар (2019) и Господин Оливер (2020). Њени радови су објављивани у свим значајнијим антологијама савременог српског песништва, као и у књижевним часописима и стрип издањима. Добитница је неколико награда за стваралаштво. Живи у Панчеву и ради у Српској академији наука и уметности.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања