Награда „Бранко Миљковић“ за књигу песама „Из срећне републике“ у издању Културног центра Новог Сада

23/04/2018

Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“ је на завршној седници одржаној 20.априла једногласно донео одлуку о додели ове награде Петру Матовићу за књигу песама „Из срећне републике“ у издању Културног центра Новог Сада.

Жири је имао сложен задатак да се определи за најбољу књигу песничке продукције претходне године. На конкурс је пристигло више од 150 песничких књига а жири је имао увид у целокупну продукцију у 2017. години.

После расправе једногласно је донета одлука да награда „Бранко Миљковић“ за 2017. годину буде додељена Петру Матовићу за збирку песама „Из срећне републике“ у издању Културног центра Новог Сада.

На сличан начин песничке слике у једној песми, осим што саме по себи спајају најразноврсније елементе, не стоје ту само ради себе самих већ имају функцију како на нивоу те песме, тако на нивоу целе књиге.

У време када у поезији преовладавају књиге концепти поезија Петра Матовића је усмерена ка појединачној песми, али у обличавању збирке овај аутор успева да одговори и на генерацијске захтеве, тако што већ уобличене песме слаже у сложени поредак накнадним уређивањем збирке.

Награду додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе Републике Србије а организатор доделе је Нишки културни центар. Награда се састоји од повеље и новчаног износа. Награда ће свечано бити уручена током маја месеца 2018. године у оквиру „Дана Бранка Миљковића“ у Нишу.

Петар Матовић рођен је 1978, завршио је студије српске књижевности у Београду. Пише поезију и есеје, објављује у периодици, заступљен је у више антологија у земљи и иностранству, песме су му преведене на више језика (пољски, енглески, немачки, шведски, француски, италијански, шпански, каталонски, португалски, галицијски, румунски, македонски, словеначки, мађарски). Објавио је збирке песама: Камерни комади; Кофери Џима Џармуша (издања на другим језицима: Walizki Jima Jarmusha, Maximum, Kraków, 2011; Les maletes de Jim Jarmusch, La Cantarida, Palma de Mallorca, 2013), Одакле долазе даброви (2013) и Из срећне републике (2017). Добитник је стипендија Гауде Полониа 2013 Министарства културе Републике Пољске, Балтичког центра за писце и преводиоце (Визби, Шведска, 2015), Традуки (Сплит, 2016), Култуконтакт (Беч, 2017) и Q21 (Беч, 2017).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања