NADEŽDA MARKOVSKI „IZMEĐU ARHITEKTURE I PRIRODE“ – CRTEŽI

10/02/2015

Novi pristupi i rešenja za naglašenu apstrakciju

 

nadezda-crtež, kombinovana tehnika, 50 x 60 cm, 2014. (1)

  Izložba crteža pod nazivom „Između arhitekture i prirode“ Nadežde Markovski, otvorena je u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Postavka se može pogledati do 21. februara.

Pažljivim i promišljenim odabirom kadra, Nadežda Markovski uz lične interpretacije i intervencije stvara likovne kompozicije koje se izdvajaju i izlaze iz konteksta celine. One, pripadajući toj celini, dobijaju nove kvalitete kao potpuno samostalne „jedinke“
-Tema novonastalih radova predstavlja istraživanje likovnih i grafičkih prikaza kao kadriranih i samostalnih celina sa neobičnih arhitektonskih zdanja Fridriha Hundertvasera. To su predstave između arhitekture i prirode sastavljene komponovanjem arhitektonskih elemenata i naturalnih formi – rekla je Markovski, dodavši da je ovo nastavak njenih dosadašnjih umetničkih istraživanja, koja kao rezultat novih pristupa i rešenja, uz još snažnji kadar, vode ka naglašenoj apstrakciji.
Prema njenim rečima, za ovaj naziv se odlučila jer je želela da prikaže današnjicu, u čijoj se žurbi izgubila vedrina. Ipak, svaki čovek crteže može da percipira i drugačije.
Nadežada Markovski rođena je u Beogradu gde je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti, i gde je trenutno na doktorskim studijama. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i jedan je od osnivača grupe Liht Blau. Jedna je od pokretača časopisa za negovanje klasičnih grafičkih tehnika pod nazivom“ Autorski otisak“. Dobitnica je nagrade beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti za grafiku. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi kako u zemlji tako i u regionu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja