НАДЕЖДА МАРКОВСКИ „ИЗМЕЂУ АРХИТЕКТУРЕ И ПРИРОДЕ“ – ЦРТЕЖИ

10/02/2015

Нови приступи и решења за наглашену апстракцију

 

nadezda-crtež, kombinovana tehnika, 50 x 60 cm, 2014. (1)

  Изложба цртежа под називом „Између архитектуре и природе“ Надежде Марковски, отворена је у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Поставка се може погледати до 21. фебруара.

Пажљивим и промишљеним одабиром кадра, Надежда Марковски уз личне интерпретације и интервенције ствара ликовне композиције које се издвајају и излазе из контекста целине. Оне, припадајући тој целини, добијају нове квалитете као потпуно самосталне „јединке“
-Тема новонасталих радова представља истраживање ликовних и графичких приказа као кадрираних и самосталних целина са необичних архитектонских здања Фридриха Хундертвасера. То су представе између архитектуре и природе састављене компоновањем архитектонских елемената и натуралних форми – рекла је Марковски, додавши да је ово наставак њених досадашњих уметничких истраживања, која као резултат нових приступа и решења, уз још снажњи кадар, воде ка наглашеној апстракцији.
Према њеним речима, за овај назив се одлучила јер је желела да прикаже данашњицу, у чијој се журби изгубила ведрина. Ипак, сваки човек цртеже може да перципира и другачије.
Надежада Марковски рођена је у Београду где је дипломирала и магистрирала на Факултету ликовних уметности, и где је тренутно на докторским студијама. Члан је Удружења ликовних уметника Србије и један је од оснивача групе Лихт Блау. Једна је од покретача часописа за неговање класичних графичких техника под називом“ Ауторски отисак“. Добитница је награде београдског Факултета ликовних уметности за графику. Излагала је на више самосталних и групних изложби како у земљи тако и у региону.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања