На „Трибини младих“ одржано предавање у част Јована Хаџића

29/07/2016

Трибина „Јован Хаџић – Живот и прикљученија“ одржана је у петак 29. јула у Клубу „Трибина младих“. О животу и богатом стваралаштву једног од најпознатијих Срба говорили су мср Срђан Граовац и мср Љиљана Драгосављевић Савин.

Оснивач и први председник Матице српске и један од твораца наслеђа које је Нови Сад препоручило статусу „престонице српске културе“, односно Српске Атине, у културолошким, научним и историографским круговима, као и у широј јавности, највише је остао упамћен по оштром опонирању реформи српског језика које је предводио Вук Стефановић Караџић. На тај начин нанесена је велика неправда према сећању на Јована Хаџића.

Срђан Граовац представио је политичке и друштвене прилике у тадашњој Европи у периоду 19. века који се сматра преломном епохом у историји човечанства, а у којима је живео и стварао сам Јован Хаџић.

IMG_9342
Срђан Граовац

– Јован Хаџић је изузетна личност која је својим делом задужила српски народ, а тај исти народ му није вратио на адекватан начин. Он је био један од чувара српског идентитета у време када су се Срби борили са насилном мађаризацијом – рекао је Граовац.

О детаљима из богате биографије Јована Хаџића и о његовом стваралаштву на разним пољима говорила је Љиљана Драгосављевић Савин.

IMG_9341
Љиљана Драгосављевић Савин

– Јован Хаџић је био истакнути интелектуалац, припадник српске елите која је Нови Сад учинила престоницом српске културе – нагласила је Драгосављевић Савин.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=57EcOHvCPbc[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања