На „Трибини младих“ одржано предавање о демократији и аутократији

06/09/2016

Милован Балабан, историчар и аналитичар, одржао је трибину под називом „Српски 20. век – демократија и аутократија“ у уторак 6. септембра у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

IMG_0898
Милован Балабан

Циљ предавања био је да се представи развој демократије и аутократије кроз историју на глобалном плану. Први део предавања аутор је посветио објашњењу друштвених уређења демократије и аутократије са глобалног, психолошког и духовног аспекта. У другом делу предавања, Милован Балабан је објаснио како су се ова два друштвена уређења током свог развоја рефлектовала на Србију у 20. веку. Аутор је говорио о 20. веку и демократском поретку у Краљевини Србији, успеху у Првом светском рату који је произашао делом из демократичности српског друштва, пропадању демократије у Краљевини Југославији, процесу који је проузроковао појаву комунистичке диктатуре као и о крају једне епохе у којој се током деведесетих година распала Југославија.

– Оба друштвена система, и демократија и аутократија, потребна су неким друштвима у одређеном времену – нагласио је Балабан.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EkgsGZVCsqQ[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања