На „Трибини младих“ одржана дебата „Пас и град“

19/09/2016

„Зелена дебата – Пас и град“ одржана је у понедељак 19. септембра  на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада. Зелена дебата је форма сусретања стручне и лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења.

Тема је била пас у граду, односно пас као кућни љубимац. И  они пси који су некад били љубимци или би то тек могли да постану. Учесници дебате били су Мирјана Коларевић из Удружења грађана „Фри Флај“, ветеринар Владимир Ћурчић и психолог Изабела Беговић. Аутор и модератор био је Данило Копривица.

img_2514
Данило Копривица

– Пред нама је озбиљна и широка тема, а ми ћемо се потрудити да нађемо одговоре на нека питања и дамо предлоге за наш град – рекао је на почетку дебате Данило Копривица.

Ветеринар Владимир Ћурчић говорио је о проблемима са којима се сусреће на послу. Као примарни проблем истакао је напуштање паса, а узрок тога је недовољна едукација власника који нису спремни на све изазове које доноси држање пса као кућног љубимца.

img_2539
Владимир Ћурчић, Изабела Беговић и Мирјана Коларевић

– Највећи проблем је у људима. Људи треба да размисле када узимају пса, треба да се распитају о свим потребама љубимца и треба да се прилагоде псу на шта они често нису спремни – истакао је Ћурчић и додао да је једно од решења CNDR програм који има циљ ограничење броја паса у граду због различитих фактора.

Изабела Беговић, психолог, говорила је о свом раду са псима и њиховим власницима са циљем добијања знања које је неопходно за живот са псом.
– Кључно питање је колико је проблем у људима, а колико у псима – истакла је.

Активисткиња Мирјана Коларевић из Удружења грађана „Фри флај“ објаснила је како функционише приватни азил и на које све начине људи могу помоћи напуштеним животињама.
– Финансије су увек проблем али некада је довољно удружити снаге и имати жељу да би се помогло животињама – рекла је Коларевић.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OvSb0QHKJtI[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања