Музика која осликава историју џеза

13/11/2014

Кени Барон и Дејв Холанд, дан пре наступа на Новосадском џез фестивалу

Дан пре почетка 16. Новосадског џез фестивала, организатори ове значајне манифестације, новинарима су представили музичаре Кенија Барона и Дејва Холанда. Истакнути џезери, своје умеће новосадској публици приказаће у Српском народном позоришту. У разговору са представницима медија у хотелу „Президент“, овај музички дуо расположено је ћаскао, показујући велико узбуђење пред наступ.

Први албум дуета басисте Дејва Холанда и пијанисте Кенија Барона, под називом „Уметност разговора“ , снимљен је у септембру 2012.године. Створен је сасвим случајно, када је двојац наступо у „Jazz à La Villette à la Cité de la Mysique“ у Паризу, чуо их је продуцент и директор издавачке куће „Universal Music Publishing France“, Жан Филипеа Алара. Он је био толико дирнут концертом, да их је охрабрио да уђу у студио и сниме матаријал.

Холанд и Барон имају више од 40 година музичког искуства. Данас важе за водеће фигуре актуелне модерне џез сцене. На питање да ли је сабирање свих музичких искустава врста музичког филтрирања кроз целу каријеру указала да су клавир и контрабас довољни за савршенство у музичком исказу, Кени Барон каже да то зависи из ког угла гледамо.

– Са једне стране могу рећи да је сабирање довољно, док са друге могу рећи да није. Не, зато што увек постоји нешто више да се уради, претпостављам да ће се и Дејв сложити са мном. Сваког дана има нешто ново, што може да се нађе и дода. Када свирамо можемо доћи до неког новог нивоа и степенице више – рекао је Барон, додавши да прилика да свира са Холандом њему представља велико задовољство. Говорећи о каријерама и свом познанству, обојица уметника су сагласни да су се спојили у право време, да се њихов дуо развија на леп начин и да за сада не размишљају о проширењу свог бенда. – Нисмо размишљали о проширењу, тренутно уживамо у ономе што стварамо у дуету, мада никад не знате шта може да се деси. Кени, осим у нашем бенду, свира и у квартетима, такође и ја, када су у питању други пројекти, али када је реч о нашем, сада о томе не размишљамо, већ уживамо и стварамо само нас двојица – рекао је Холанд.

Рођени у размаку од свега три године, њихове су се стазе много пута укрстиле у Њујорку током 60-их и 70-их година 20. века, а са сваким сусретом, развијало се и дивљење једно према другом. На целом вишеслојном диску, Холанд и Барон су сваку композицију у великој мери прожели смислом џез историје са музичком сродношћу која наговештава да свирају заједно много дуже од две године. Први албум одражава двогодишње усавршавање емпатијске хемије и репертоара Холанда и Барона. Од обимног опуса који су однеговали, „The Art of Conversation“ нуди десет композиција ауторске музике и стандарда који илуструју њихову појединачну и комбиновану музичку генијалност.

Новосађани ће ове музичке титане моћи да чују првог дана Новосадског џез фестивала. Музички део програма почиње у 20 часова, након отварања изложбе фотографија Александра Плачкова под називом „Фествал, првих петнаест година“. Музички део отвориће Вероника Харча и Балинт Ђемант, након којих ће наступити „Мајамисти трио и пријатељи“. Сви заинтересовани суграђани карте могу купити на билетерници Српског народног позришта по цени од 800 динара, за појединачну, док комплет за све дане кошта 2000 динара.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања