МУЗИЧКА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ „ЕЛ СИСТЕМА“ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА НОВОГ САДА И НОВОСАДСКОГ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ДАЈЕ СВЕ БОЉЕ РЕЗУЛТАТЕ.

01/04/2017

Током протекле три године,колико се у сарадњи Културног центра Новог Сада и новосадског Центра за социјални рад одржавају музичке радионице „Ел Система“ намењене првенствено социјално угроженим групама деце,кроз овај програм у Новом Саду прошло је више од 50 полазника.

Ову образовну методу,која помоћу музике подстиче најфиније емоције и креативност код деце, осмислио је 1975. године др Хосе Антонио Абреу, венецуелански диригент , пијаниста, економиста, педагог, активиста и политичар. Програм се од тада раширио у преко 60 земаља и обухватио је четири милиона деце.

Визија др Абреуа је да музика треба да буде призната као фактор социјалног развоја у највишем смислу, јер преноси најузвишеније вредности: солидарност, хармонију и узајамно разумевање. У Србији програм спроводи „Music Art project“ у шест градова и обухвата 250 деце из средњих и нижих друштвених слојева.

У Центру за социјални рад, професорка Маја Вукобрат са сарадницима, вредно и предано мотивише децу узраста за основну школу да кроз групно музицирање у оркестрима и хорско певање, узајамно инспиришу једни друге како би заједничким радом са предавачима постигли успех. Програм не инсистира на прецизности и перфекцији извођења. Акценат је на љубави, емпатији и радости живота. Главни циљ је спајање деце на глобалном нивоу, како би били на неки начин умрежени и имали иста права при образовању. На тај начин не би постојала суштинска разлика међу децом у Венецуели, Бечу или Новом Саду.

 – Почели смо са радом 7. марта 2015. године. Радионице се од тада одржавају непрекидно, три пута недељно по два сата. Не постоји ограничење у броју деце која похађају програм. До сада их је сигурно било преко 50, узраста за основну школу, а повремено смо укључивали и млађе учеснике, који имају пет или шест година. Имамо две групе које броје 18 до 20 чланова – објашњава Маја Вукобрат, професорка клавира у музичкој школи „Јосип Славенски“, која у оквиру радионице „Ел Система“ предаје удараљке и теорију музике.

Радионица је конципирана као опште музичко образовање. Полазници су имали прилику да се упознају са рок и џез музиком. Прва ауторска песма је дошла врло спонтано, као креативни моменат и потреба за уметничким исказивањем с обзиром на то да су деца до тада интерпретирала туђе нумере.

– Сви смо у истом моменту осетили да нам је то потребно. Песма се зове „Ел Система“, као и сам програм. За ту потребу смо оформили бенд који се зове „Ел Тим Нови Сад“ како бисмо се разликовали од других који такође раде по Ел Систему. Аутор текста смо деца и ја. Музику сам ја компоновала. Песма ће нас представљати на свим будућим концертима. Она је наш лични печат. Снимили смо је уз велику подршку Културног центра Новог Сада, а помогла нам је и Електротехничка школа „Михајло Пупин“, која нам је уступила свој простор за снимање спота. Премијерно је изведена на новосадском џез фестивалу у новембру прошле године– поносно истиче професорка Вукобрат.

У новосадској радионици тренутно припремају концерт за наступ на Коларцу у Београду. За ту прилику спремају етно репертоар који је креиран у складу са жељама и интересовањима деце. Радионица је превасходно до сада била окренута хорском певању.

– Управо, међутим, радимо на томе да оснујемо и перкусиони састав од осам дечака који би на удараљкама свирали етно и латино репертоар. У наредном периоду, деца би овде могла да се упознају и са другачијим врстама удараљки као што су: тарабукa, дунбек, гуиро, клавес, кахон…

У будућности,у Центру за социјални рад планирају да радионице организују не само за децу – кориснике дневног боравка,већ и за остале полазнике који имају жељу да се бесплатно музички образују. У томе ће им подршку пружити Културни центар Новог Сада.

  • Песма „Ел система“ у извођењу дечјег састава „Ел Тим Нови Сад“
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања