Музичари Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд посетили Галерију Матице српске

17/07/2018

Током свог боравка у Новом Саду, у паузи између музичких програма, у оквиру осме Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд, која се у организацији Културног центра Новог Сада одржава од 14. до 21. јула, гости из Дортмунда су вечерас (17. јула 2018. године) били у посети Галерији Матице српске са жељом да упознају нашу културу и уметност.

Била је то прилика да у амбијенту у којем је изложено наше национално уметничко благо, гости из града побратима у Немачкој, присуствују презентацији Новог Сада као европске престонице културе 2021. Године.

У врту Галерије Матице српске, о значају ове престижне титуле, као и о будућим пројектима, гостима из Дортмунда говорио је стручни сарадник Владимир Радмановић. Он је подсетио да је Новом Саду ова престижна титула додељена у Бриселу октобра 2016. године, те да је ово прва таква титула коју је освојио неки град у Србији. Нови Сад ту титулу дели са Темишваром (Румунија) и грчким градом Елефсином.

Овом титулом, Србија се реинтегрисала у европски културни живот. Пред Новим Садом, највећим градом у Војводини, који броји близу 400 хиљада становника, три су изузетно значајне године које ће обиловати културним дешавањима и припремама за 2021. годину током које ће у наш град и његову културну понуду бити упрте очи целе Европе.

Међу пројектима које је Радмановић представио гостима из Дортмунда су: реконструкција старе фабрике „Петар Драпшин“ познате и под именом „Кинеска четврт,“ затим размена уметника,  гостовање културних радника у Јапан, НЕО фестивал (извођење класичне музике из дворана)…

Гости из Дортмунда захвалили су на гостопримству  и истакли да су током ове посете још боље упознали братски град Нови Сад.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања