MONODRAMA O SRPSKOJ JOVANKI ORLEANKI

25/01/2017

MONODRAMA O SRPSKOJ JOVANKI ORLEANKI

    Nijedna stolica nije ostala prazna sinoć (sreda,25.januar 2017.) u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada uoči izvođenja monodrame  „Milunka”.

    Glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Vesna Stanković, u 60-ak minuta sažela je burnu životnu priču srpske heroine iz Balkanskih i Prvog svetskog rata Milunke Savić (1892- 1973),žene koja je ratovala sedam godina,devet puta je ranjavana,a za svoje ratne podvige odlikovana je 12 puta.

    Za ovu predstavu,koja je premijerno izvedena septembra 2014.i do sada je imala 95 izvođenja,a sinoć ju je novosadska publika videla premijerno, Stankovićeva je sama napisala tekst. U njemu je ispričana životna sudbina heroine “ od puške do metle”.Monodramu je na scenu postavio reditelj Petar Stanojlović.

    Zbog neizmerne hrabrosti, srpsku “Jovanku Orleanku” cenili su  francuski velikani general Šarl de Gol i admiral Geprat,dva puta je odlikovana ordenom Legije časti, Ordenom za hrabrost, Karađorđevom zvezdom s mačevima, medaljom „Miloš Obilić”… Milunka je  jedina  žena u svetu koja je odlikovana Francuskim ratnim krstom s palmom.

     Ova jedinstvena ispovest o životu i ratu, Srbiji,njenoj ponosnoj istoriji,ali i navici da zaboravlja svoje velikane,novosadskoj publici izmamila je puno emocija,burne aplauze i – suze.

Priča počinje od Milunkinih devojačkih dana, koje je provodila sa sestrama, roditeljima i bolešljivim bratom u kopaoničkom selu Koprivnici. U Prvi balkanski rat otišla je umesto 15-godišnjeg brata Milana “da sačuvam prezime Savić”. Preobukla se u muškarca i promenila ime u Milun.

    Po završetku rata, udala se, rodila devojčicu i usvojila još tri kćerke. Hranila je, pomagala i školovala više od tridesetoro dece.

    U miru, međutim, Milunkini ratni podvizi su zaboravljeni. Hleb je zarađivala radeći posao čistačice u jednoj banci u Beogradu.Odbila je poziv da se preseli u Francusku i da tamo uživa uz veliku penziju. Zahvalila se i kazala:”Za Srbiju sam krvarila,u njoj želim i da živim.”

    Ova čuvena Milunkina rečenica ujedno je i poruka monodrame Vesne Stanković.Bila joj je pre 15 godina inspiracija da se preda izazovu i napiše monodramu.

   -Kako se približavala stota godišnjica od početka Velikog rata,nadala sam se da će se filmski i pozorišni reditelji tući ko će prvi pripremiti priču o Milunki,ali to se,nažalost, nije dogodilo- rekla je glumica za portal KCNS.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja