МОНОДРАМА О СРПСКОЈ ЈОВАНКИ ОРЛЕАНКИ

25/01/2017

МОНОДРАМА О СРПСКОЈ ЈОВАНКИ ОРЛЕАНКИ

    Ниједна столица није остала празна синоћ (среда,25.јануар 2017.) у Великој сали Културног центра Новог Сада уочи извођења монодраме  „Милунка”.

    Глумица Југословенског драмског позоришта из Београда Весна Станковић, у 60-ак минута сажела је бурну животну причу српске хероине из Балканских и Првог светског рата Милунке Савић (1892- 1973),жене која је ратовала седам година,девет пута је рањавана,а за своје ратне подвиге одликована је 12 пута.

    За ову представу,која је премијерно изведена септембра 2014.и до сада је имала 95 извођења,а синоћ ју је новосадска публика видела премијерно, Станковићева је сама написала текст. У њему је испричана животна судбина хероине “ од пушке до метле”.Монодраму је на сцену поставио редитељ Петар Станојловић.

    Због неизмерне храбрости, српску “Јованку Орлеанку” ценили су  француски великани генерал Шарл де Гол и адмирал Гепрат,два пута је одликована орденом Легије части, Орденом за храброст, Карађорђевом звездом с мачевима, медаљом „Милош Обилић”… Милунка је  једина  жена у свету која је одликована Француским ратним крстом с палмом.

     Ова јединствена исповест о животу и рату, Србији,њеној поносној историји,али и навици да заборавља своје великане,новосадској публици измамила је пуно емоција,бурне аплаузе и – сузе.

Прича почиње од Милункиних девојачких дана, које је проводила са сестрама, родитељима и болешљивим братом у копаоничком селу Копривници. У Први балкански рат отишла је уместо 15-годишњег брата Милана “да сачувам презиме Савић”. Преобукла се у мушкарца и променила име у Милун.

    По завршетку рата, удала се, родила девојчицу и усвојила још три кћерке. Хранила је, помагала и школовала више од тридесеторо деце.

    У миру, међутим, Милункини ратни подвизи су заборављени. Хлеб је зарађивала радећи посао чистачице у једној банци у Београду.Одбила је позив да се пресели у Француску и да тамо ужива уз велику пензију. Захвалила се и казала:”За Србију сам крварила,у њој желим и да живим.”

    Ова чувена Милункина реченица уједно је и порука монодраме Весне Станковић.Била јој је пре 15 година инспирација да се преда изазову и напише монодраму.

   -Како се приближавала стота годишњица од почетка Великог рата,надала сам се да ће се филмски и позоришни редитељи тући ко ће први припремити причу о Милунки,али то се,нажалост, није догодило- рекла је глумица за портал КЦНС.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања