Moć pozitivnog Ne!

24/10/2014

„Moć pozitivnog NE“, bila je tema Psihopolisove tribine koja je održana u Kulturnom centru Novog Sada. O konfliktima, pregovaranju i asertivnosti u komunikaciji govorili su psihoterapeuti Zoran Milivojević i Danijela Živančević, a povod za teme jeste nedavno izdata knjiga najvećeg stručnjaka za psihologiju pregovaranja Vilijema Jurija, pod nazivom „“Moć pozitivnog Ne- Kako da kažete ne, a ipak stignete do Da“.

Koji je najbolji način da kažemo Ne ljudima od kojih zavisimo? Kako reći Ne detetu, a ne osećati se kao loš roditelj? Ovo su samo neka od pitanja koja nas svakodnevno muče, a prema rečima  Danijele Živačević, asertivna komunikacija najviše pomaže u ovakvim pregovaranjima.

„U životu je mnogo važno da naučimo kada i zašto treba da kažemo Ne. Na taj način čuvamo svoje interese i vrednosti koje su nam životna vodilja. Da bismo upravljali našim životom i vizijom, pre svega moramo da imamo formirane ciljeve.“- rekla je Živančević, dodavši da svako naše Ne jeste zauzimanje za sebe koje treba da proistekne u jedno vredno Da.

Iako pokušavamo da se izborimo za svoje želje, ipak u životu često ostavljamo po strani sebe i svoje ciljeve. Naučeni smo da od ranog detinjstva treba da učinimo nekome, pomognemo, iako to možda odstupa od onoga što smo planirali. Prema rečima psihoterapeuta Zorana Milivojevića, problem da kažemo Ne je stečen u detinjstvu, jer nas roditelji tako vaspitavaju.

„Detetu morate da dopustite da kaže Ne, i dozvolite mu da to uradi svaki put kad ono stvarno nešto ne želi i neće. Ne treba ići u ekstremno preterivanje, već mu objasniti da za svoje želje treba da se bori. Ukoliko mu zabranjujete da govori Ne kada nešto stvarno ne želi, problem će se ispoljiti kada ono postane individua za sebe, i tada neće svoje želje i ciljeve stavljati na prvo mesto, već tuđe,  i velika je šansa da bude nesrećno.“ rekao je Milivojević.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja