Младост која се борила за слободу – Изложба архивских докумената „Млада Босна и Сарајевски атентат”

02/10/2014

„Битно је од историје учити. Они који то не раде, понављају своје грешке. Кроз ликове припадника организације „Млада Босна“, који су без икаквих ресурса и без моћи успели да победе у сукобу са најмоћнијима, са царством, може много тога да се научи.  Поука коју млади данас у Србији треба да извуку, учећи о „Младој Босни“, јесте та да је све могуће, уколико се крене путем дела, стваралаштва и борбе“, рекао је директор Културног центра, доктор Андреј Фагељ на отварању изложбе архивских докумената „Млада Босна и Сарајевски атентат“, аутора Бојана Стојнића у Павиљону зграде Ректората новосадског Универзитета.

Изложени архивски документи посвећени су омладини „Млада Босна“, борцима за слободу и извршиоцима Сарајевског атентата, самом чину убиства аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, суђењу Гаврилу Принципу и страдању Срба на дан атентата и после њега. Поставку је приредио Културни центар Новог Сада у сарадњи са Архивом Републике Српске.

„Изузетна нам је част што је Културни центар Новог Сада препознао значење ове изложбе и обезбедио њену поставку. Битно је да постоје млади и талентовани људи, који разумеју колико је историја важна за развијање једног друштва. Требало би и да схвате да се за развој друштва треба борити, и то не само делима, већ и стваралаштвом“, рекао је директор Архива Републике Српске, господин Душан Поповић, захваливши се Културном центру Новог Сада и посетиоцима који су у великом броју дошли на отварање изложбе.

Изложба „Млада Босна и Сарајевски атентат“ једна је у низу коју приређује Архив Републике Српске, а како каже аутор, све поставке те институције, добиле су похвале од признатих стручњака и научника.

„Атентат револуционарне „Младе Босне“ на престолонаследника Франца Фердинанда, представља догађај који  100 година заокупља пажњу не само научне и књижевне публике, већ и ширег аудиторијума. По свему судећи, до Великог рата би дошло и без атетната, јер се Аустроугарска свакако припремала за то“, рекао је Стојнић, додавши да оно што су ти млади људи тада учинили треба да се памти и велича, јер су се борили за слободу свих нас.

Изложба „Млада Босна и Сарајевски атентат“ подељена је на пет хронолошко-тематских целина: Млада Босна, Завереници и извршиоци Сарајевског атентата, Сарајевски атентат, Јулска криза 1914. године и Страдања Срба у Босни и Херцеговини. Поставка је за посетиоце отворена до 10. октобра, сваким радним даном и суботом од 12 ч до 18 ч у Павиљону.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Z1PvAp1Pft0[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=u_cbfP7St0k[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BUPaZBzsYy8[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања