MLADEN STANKOVIĆ-IZLOŽBA SLIKA „ARTERY“

17/03/2015

 

Srce kao motiv i prostor za umetničku akciju

Izložba slika Mladena Stankovića pod nazivom “Artery“ otvorena je u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, i moći će se pogledati do 28.marta. Posetioci su imali priliku da vide ciklus slika koje se temelje na iskustvima apstraktnog ekpersionizma i enformela, sa jakim afinitetom prema slikarskoj materiji. Autor svemu tome dodaje lične asocijacije i simbole koji su utkani kroz crtež u tkivo slike.

– Publici kroz ovu seriju predstavljam i nekoliko godina stariji ciklus radova pod nazivom „Metropolis“. Oba ciklusa vezuje zajednički likovni jezik i metodologija stvaralačkog procesa, čiji je početak akcija, razrada i asocijacija, a završni oblik predstavlja ujedno i njen simbol-srce – rekao je Stanković.

Kroz proces, iz slike u sliku, ovaj mladi autor izdvojio je srce kao primarni simbol. Na taj način, uz nesvakidašnju tehniku, mladi umetnik dobio je pogodan i širok prostor za slikarsku akciju, gde se srce kao simbol nametnuo kao osnova za čitavu seriju slika.

– U ciklusu „Artery“ korišćeni su ulje, akrilik, emajl i lak, te su se prskanjem, natapanjem i nalivanjem, grupisale u središte kompozicije, formirajući materiju tkiva. Na slikama dominira arterijsko-venski, crveno-plavi odnos, u svojim užim i širim varijatetima. Služeći se prepevanom anatomijom i naturalnim prikazom ljudskog organa dobio sam savršen prikaz glavnog motiva, dodao je autor.

Mladen Stanković rođen je 23.11.1986. godine, završio je Srednju umetničku školu u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Bratislava Bašića. Dobitnik je nagrade za najbolji diplomski rad na odseku za slikarstvo 2010.godine, a njegov mozaik nalazi se u stalnoj postavci niškog Univerziteta. Izlagao je na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi širom Srbije.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja