МЛАДЕН СТАНКОВИЋ-ИЗЛОЖБА СЛИКА „ARTERY“

17/03/2015

 

Срце као мотив и простор за уметничку акцију

Изложба слика Младена Станковића под називом “Artery“ отворена је у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, и моћи ће се погледати до 28.марта. Посетиоци су имали прилику да виде циклус слика које се темеље на искуствима апстрактног екперсионизма и енформела, са јаким афинитетом према сликарској материји. Аутор свему томе додаје личне асоцијације и симболе који су уткани кроз цртеж у ткиво слике.

– Публици кроз ову серију представљам и неколико година старији циклус радова под називом „Метрополис“. Оба циклуса везује заједнички ликовни језик и методологија стваралачког процеса, чији је почетак акција, разрада и асоцијација, а завршни облик представља уједно и њен симбол-срце – рекао је Станковић.

Кроз процес, из слике у слику, овај млади аутор издвојио је срце као примарни симбол. На тај начин, уз несвакидашњу технику, млади уметник добио је погодан и широк простор за сликарску акцију, где се срце као симбол наметнуо као основа за читаву серију слика.

– У циклусу „Artery“ коришћени су уље, акрилик, емајл и лак, те су се прскањем, натапањем и наливањем, груписале у средиште композиције, формирајући материју ткива. На сликама доминира артеријско-венски, црвено-плави однос, у својим ужим и ширим варијатетима. Служећи се препеваном анатомијом и натуралним приказом људског органа добио сам савршен приказ главног мотива, додао је аутор.

Младен Станковић рођен је 23.11.1986. године, завршио је Средњу уметничку школу у Нишу. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у класи професора Братислава Башића. Добитник је награде за најбољи дипломски рад на одсеку за сликарство 2010.године, а његов мозаик налази се у сталној поставци нишког Универзитета. Излагао је на неколико групних и самосталних изложби широм Србије.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања