Mlada, bez obzira na godine postojanja!

22/10/2014

„Poetski maraton“, organizovan povodom 60 godina osnivanja Tribine mladih Kulturnog centra Novog Sada, okupio je 60 književnika i pesnika, koji su prethodnih godina doprineli radu ove institucije. Tom prilikom, svoj rad predstavila je i mlada grupa „Alice in Wonderband”

21. oktobra 1954. održano je prvo književno veče na Tribini mladih nekadašnjeg Kulturnog centra „Sonja Marinković”, gde su, osim ostalih, govorili i tada ne toliko poznati mladi pesnici Miroslav Antić, Florika Štefan i Branislav Kupusinac. Danas, Tribina mladih i dalje predstavlja mesto gde se okupljaju svi oni koji vole i cene kulturu, ali i doprinose njenom održavanju.

– Iako Tribina mladih postoji dva puta duže od Kulturnog centra Novog Sada, iduće godine obeležićemo 30 godina od osnivanja te kulturne institucije. Ima mnogo razloga da se podsetimo na vremena koja su iza nas, a koja nas uče i pripremaju za ono što nas tek očekuje – rekao je Nedeljko Mamula, urednik književnog programa KCNS-a.

U vremenu socijalizama kada su se mladi pesnici, književnici i umetnici okupljali i razmenjivali svoja iskustva mnogo drugačije nego što je to danas, osnivanje Tribine mladih bila je senzacija, pa su njeni čelnici po celoj bivšoj Jugoslaviji držali predavanja o novoj kulturnoj instituciji. Najmlađi učesnik, Bratislav Milanović, koji je na Tribini mladih prvi put gostovao pre 40 godina, rekao je da bez obzira na to što se ambijent promenio, ona i dalje odiše tradicijom započetom pre 60 godina.

– Mi smo tada jedni druge obilazili, organizovali književne večeri, čitali poeziju i stvarali zajedno. Prostorija je bila drugačija, tesna i neugledna. Ono što je tu generaciju povezalo jesu zajedničke poetike, a tada se pojavio i novi talas pesnika koji je imao široku lepezu verističkog odnosa prema umetničkoj stvarnosti, čiste fikcije i realnosti. U isto vreme u Novom Sadu je postojala konceptualistička grupa koja je pripadala neoavangardi, a ona je tada bila jako akutelna – rekao je Milanović, dodavši da su novosadski konceptualisti bili najrevolucionarnija tadašnja grupa kada je reč o umetnosti.

Od početka godine, redakcije novosadskog Kulturnog centra realizovali su niz zanimljivih događaja povodom šezdesetogodišnjice od osnivanja Tribine mladih.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja