Млада, без обзира на године постојања!

22/10/2014

„Поетски маратон“, организован поводом 60 година оснивања Трибине младих Културног центра Новог Сада, окупио је 60 књижевника и песника, који су претходних година допринели раду ове институције. Том приликом, свој рад представила је и млада група „Alice in Wonderband”

21. октобра 1954. одржано је прво књижевно вече на Трибини младих некадашњег Културног центра „Соња Маринковић”, где су, осим осталих, говорили и тада не толико познати млади песници Мирослав Антић, Флорика Штефан и Бранислав Купусинац. Данас, Трибина младих и даље представља место где се окупљају сви они који воле и цене културу, али и доприносе њеном одржавању.

– Иако Трибина младих постоји два пута дуже од Културног центра Новог Сада, идуће године обележићемо 30 година од оснивања те културне институције. Има много разлога да се подсетимо на времена која су иза нас, а која нас уче и припремају за оно што нас тек очекује – рекао је Недељко Мамула, уредник књижевног програма КЦНС-а.

У времену социјализама када су се млади песници, књижевници и уметници окупљали и размењивали своја искуства много другачије него што је то данас, оснивање Трибине младих била је сензација, па су њени челници по целој бившој Југославији држали предавања о новој културној институцији. Најмлађи учесник, Братислав Милановић, који је на Трибини младих први пут гостовао пре 40 година, рекао је да без обзира на то што се амбијент променио, она и даље одише традицијом започетом пре 60 година.

– Ми смо тада једни друге обилазили, организовали књижевне вечери, читали поезију и стварали заједно. Просторија је била другачија, тесна и неугледна. Оно што је ту генерацију повезало јесу заједничке поетике, а тада се појавио и нови талас песника који је имао широку лепезу веристичког односа према уметничкој стварности, чисте фикције и реалности. У исто време у Новом Саду је постојала концептуалистичка група која је припадала неоавангарди, а она је тада била јако акутелна – рекао је Милановић, додавши да су новосадски концептуалисти били најреволуционарнија тадашња група када је реч о уметности.

Од почетка године, редакције новосадског Културног центра реализовали су низ занимљивих догађаја поводом шездесетогодишњице од оснивања Трибине младих.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања