МИОДРАГ РИСТИЋ – ИЗЛОЖБА СЛИКА  

24/02/2015

 

Комбинацијом техника до нове форме

kropovana slika 2

Изложба слика Миодрага Ристића отворена је у Ликовном салону Кутурног центра Новог Сада, a  аутор ове изузетне изложбе захвалио се посетиоцима на интересовању за његов рад, објаснивши им како су дела настала. Комбинацијом више техника створена је нова, специфична форма чији је Ристић творац. Жица у простору који је удубљен и осликан, представља имитацију линија које стварају различите ефекте, као што су оптички, скуптуларни и минимални, а који заједно представљају једно комплексно дело.

 -Моји ранији радови, које сам излагао, били су на алуминијумским плочама, другачије обрађени. Тада сам их  називао  „просторне слике“. Садашња дела представљају облике, и изложба би могла добити назив „пра-простор“, јер када субјект посматра слику, његово око се тада ставља у ситуацију „пра-стања“. На тај начин оно није дефинисано и нема диференцијацију – рекао је Ристић.

Параметри који појашњавају опус најпре говоре о ауторовој величини, консеквентности и каузалности. Вишедеценијским исцрпним радом уметник негује простор око слике и брине о поступку настајања дела. Ристићева дела показују одлике гестуалног сликарства, умножавање потеза и сликарства акције. Уношењем динамичног колорита и ситног потеза површина се на илизионистички начин помера.

Миодраг Ристић рођен је 1952. године у Сарајеву. Завршио је Факултет ликовних уметности у Београду 1978. Учествовао је на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству.  Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 1982, а живи и ради у Београду.

Изложба траје до 8. марта.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања