МИЛОШ БИЧАНСКИ – ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

18/04/2015

Атина и живот у њој кроз објектив Милоша Бичинског

  Изложба фотографија Милоша Бичанског под називом “When they kick at your front door, how you gonna come?” свечано је отворена на Трибини младих Културног центра Новог Сада.

IMG_9896 1

  Посетиоци су имали прилику да виде Атину и живот у њој кроз објектива овог изврсног уметника који је забележио кључне тренутке протеста у тој земљи. Фотографије које могу да се погледају до 5.маја приказује економску кризу у Грчкој, али и како се она одразила на грађане Атине и целокупно становништво. – У очима света, култни лик грчког колапса је један од бесних, маскираних демонстраната који се сукобљава са полицијом испред парламента. Али љутња је само један од многобројних емоција кроз које Грци пролазе док покушавају да преброде ову кризу. Срамота, очај, туга и губитак има у једнаким деловима превише. Али ово су далеко суптилније, па самим тим и теже емоције за снимање кроз објектив фотографа – рекао је Бичански.

  Емоције које карактеришу фотографије најбољи су доказ незадовољства становништва Грчке који је овај уметник приказао. Већи део последњих година Бичански је провео лутајући улицама Атине у потрази за тренуцима који илуструју колапс ове земље.

– Грчка је данас жива лабораторија за неке од кључних изазова глобалне јавне политике нашег времена. Дебате о будућности западне државе благостања, европског пројекта, и моћ међународних банака и финансијских институција се играју свакодневно на улицама ове мале балканске нације. Али често, у разговорима, преко обвезница приноса и дефицита, врло реална људска патња иза бројева је заборављена. Надам се да ће моје фотографије помоћи људима да схвате зашто Грци као народ губе веру у перспективни опоравак – додао је аутор.

  Милош Бичански тренутно живи и ради у Атини, као слободни фотограф, фокусиран на фотографије вести и сукоба на Балкану. Рођен је у Београду, а своју каријеру, започео током бурних догађаја за време распада Југославије, радећи за домаће часописе и новине. Као сарадник „European Press Photo Agency„ крајем 1990-их и „Getty Images today“, његове фотографије су се појавиле у „TIME Magazine“, „Newsweek“, „The New York Times“, „The Guardian“ i „Paris Match“. Добитник је многобројних награда, а своје фотографије излагао је у Европи и Кини.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања