Милијана Лазовић, сарадница КЦНС, на прослави Светског дана дрвета и Међународног дана особа са инвалидитетом у Кини

26/11/2019

У Кини ће се 28. новембра одржати два догађаја: прослава Светског дана дрвета и Међународни дан особа са инвалидитетом. Учествоваће десетак вајара из целог света који су прошли селекцију од стране локалног комитета Кине. Милијана Лазовић, сарадница у Културном центру Новог Сада, једна је од уметника која је прошла селекцију и позвана је да демонстрира своје вајарско умеће у Кини.

Цео догађај (симпозијум) је подељен у два дела која ће се подржати у два различита града.

Први догађај ће се одржати у Wenzhou School for Special Education of Zhejiang Province, где ће Милијани, као и осталим уметницима, бити додељен ученик који ће учествовати као асистент при изради скулптуре. Заједно ће демонстрирати своју уметност и занат резбарења у дрвету. Ова врста сарадње између уметника и ученика има за циљ да нагласи интеракцију са децом која имају неке врсте инвалидитета.

Идеја самог симпозијума јесте да уметници раде на својим комадима како би на крају сви радови били удружени и чинили заправо једну уметничку целину.

Други део симпозијума одржаће се у Каихуау. Уметници ће имати 4 дана рада на скулптурама у природном облику дрвета. Ти радови ће касније бити изложени у музеју у Калихуау, где ће бити доступни и за продају. Сав новац од продатих скулптура ићи ће у добротворне сврхе за помоћ деци са инвалидитетом.

Догађај је спонзорисан од стране Wenzhou School for Special Education of Zhejiang Province, International Wood Culture Society i International Cultural Exchange.

Овај симпозијум, одржан као добротворна активност, има за циљ да дели страсти и знања међународних и кинеских уметника са ученицима у нади да ће ова врста интеракције побољшати њихово разумевање рада на дрвету као и саме уметности, а све то у циљу развоја културе која их може оплеменити за њихову светлу будућност.

 

Фото: приватна архива

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања