Милијана Лазовић, сарадница КЦНС, најмлађи учесник кипарског симпозијума

11/12/2018

Милијана Лазовић, сарадница у Ликовном салону Културног центра Новог Сада једна је од девет учесника на управо завршеном шестом Интернационалном симпозијуму скулптуре великог формата у мермеру „Аја Напа“ на Кипру који је почео 30. октобра и трајао до 31. новембра.

У селекцији од четири стотине вајара из целог света који су се пријавили на конкурс за израду споменичке скулптуре, изабрано је девет уметника, међу којима је била и Милијана. Она је радила скулптуру под називом Еос (богиња буђења) из два комада камена. Врста камена од ког је рађена скулптура је лиместоне, камен са Кипра. Тежина једног камена је око седам тона, а заједно са другим, мањим каменом, тежина обрадивог материјала износи близу девет тона. Висина Милијанине скулптуре Еос је 3,20 метара.

Ове године на Интернационалном симпозијуму „Аја Напа“ за Парк скулптура, чији су темељи постављени 2014. године организацијом првог симпозијума, у изради скулптура у мермеру  учествовало је девет уметника из Румуније, Украјине, Русије, Србије, Тајвана, Јерменије, Ирана и Белгије, док остали уметници са Кипра раде скулптуре у керамици.

Учесници Интернационалног симпозијума „Аја Напа“ прошли су селекцију и за успешно изведени пројекат добили дипломе. Милијана је најмлађи учесник овог симпозијума и једина жена која је самостално радила свој пројекат у камену.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања