МИХАЈЛО ПУПИН, ХЕРОЈ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ!

02/11/2014

Премијерно приказан анимирано-документарни филм о Михајлу Пупину 

Прва у низу бесплатних пројекција филма “Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости” премијерно је приказана у Великој сали Културног центра Новог Сада. Новосађане који су показали изузетну заинтересованост за овај филм поздравио је директор КЦНС др Андреј Фајгељ и Радомир Чубрановић, копродуцент филма и директор удружења “ЕУ Прогрес”.
Филм “Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости” продуцирало је удружење грађана “Мој Херој” у копродукцији са удружењем “ЕУ Прогрес” из Новог Сада, извршну продукцију потписује “Свако Добро Продукција”, а аутор овог несвакидашњег анимирано-документарног филма је Сава Сајко. Директор Културног центра Новог Сада, др Андреј Фајгељ нагласио је да наше друштво има итекако чиме да се хвали, а један такав човек је и Михајло Пупин.

– Како име филма каже “пут ка светлости” тако и од нашег друштвеног ангажовања зависи колико ће видљиво бити све оно чиме наш народ може да се дичи. Друштвена светила остају невидљива и заборављена уколико ми не уложимо стваралачки рад и напор како бисмо их приказали. Добри примери којих у нашем народу има пуно, неће сами постати видљиви свима, ми смо ти који ћемо их приказати – рекао је Фајгељ наглашивши да је добар друштвени пример дао аутор и продукциони тим овог филма.

Главни циљ продукционог тима филма је да се свим основцима и средњошколцима приближи и представи живот и дело Михајла Пупина. Стога ће широм Србије и Републике Српске бити одржане бесплатне пројекције филма. Филм је подржан и од стране Министарства за трговине, туризма и телекомуникација. Копродуцент филма, Радомир Чубрановић захвалио се Културном центру Новог Сада на топлој добродошлици и публици која је показала велику заинтересованост за овај филм. Овом приликом истакао је да наш народ у Србији и у свету треба да памти и слави, лик и дело Михајла Пупина.

Након пројекције филма, публици се обратио и аутор филма, Сава Сајко, позвавши део продукционог тима на бину како би уручили захвалницу директору КЦНС, др Андреју Фајгељу. Аутор филма се захвалио публици, али посебно млађој генерацији којој је филм и намењен.

Анимирано-документарни филм “Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости” послужиће као увод и најава за први српски дугометражни анимирани филм о животу Михајла Пупина. За овај филм велики део средстава је већ обезбеђен. Филм ће се радити на енглеском језику у копродукцији са партнерима из САД. Удружење грађана “Мој Херој” ће се приказивањем овог анимирано-документарног филма прикључити обележавању великих јубилеја током 2014. и 2015. године који се везују за име Михајла Пупина. 9. октобра текуће године навршило се 160 година од рођења Михајла Пупина, а 12. марта 2015. ће се навршити 80 година од смрти Михајла Пупина. УНЕСКО је прогласио 2015. годину за Годину Михајла Пупина, која ће се обележавати у склопу Међународне године светлости.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=i9SzIy4bMf4[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KeBe2O-fmWM[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања