МИХАЈЛО ИДВОРСКИ ПУПИН – ПУТ КА СВЕТЛОСТИ

07/10/2014

Данас у Културном центру Новог Сада одржана је конференција за новинаре поводом анимирано-документарног филма о Михајлу Пупину, на којој су говорили директор Културног центра, др Андреј Фајгељ, продуцент филма Сава Сајко, испред  удружења грађана „Мој Херој“ и копродуцент филма Радомир Чубрановић, из удружења ЕУ Прогрес из Новог Сада. Извршну продукцију овог филма потписује „Svako Dobro Production“.  Удружење грађана „Мој Херој“ ће се приказивањем овог анимирано-документарног филма прикључити обележавању великих јубилеја током 2014. и 2015. године који се везују за име Михајла Пупина. 9. октобра текуће године ће се навршити 160 година од рођења Михајла Пупина, а 12. марта 2015. ће се навршити 80 година од смрти Михајла Пупина. УНЕСКО је прогласио 2015. годину за Годину Михајла Пупина, која ће се обележавати у склопу Међународне године светлости.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=v9Jt4tvyzr4[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DVLDBgKa-q4[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jXXMh8Frfao[/youtube]

 

Mихајло Идворски Пупин је једна од најзначајнијих личности историје Србије. Као познати научник, задужио је читав свет својим изумима без којих свет каквог данас познајемо не бисмо могли замислити. Као вешт дипломата задужио је Србију у многим областима. Као професор, задужио је цео свет учешћем у оснивању многих научних институција САД, као и чињеницом да су из његовог кабинета изашли многи брилијантни умови XX века. Као књижевник, човечанству је оставио приче које прокламују најбоље људске особине, мењају погледе на свет и показују да се на крају сваког тунела може наћи зрак светлости. Као доброчинитељ, даривао је све чиме је располагао и чинио све што је могао да би учинио свет бољим местом за живот. Због свега тога, Михајла Пупина можемо са поносом сматрати једним од највећих светских Хероја.

Анимирано-документарни филм „Михајло Идворски Пупин- пут ка светлости“ приказује животну причу човека који на пут ка светлости живота креће из малог војвођанског села, наставља путовати преко европских метропола до најзад, Сједињених Америчких Држава, где налази своју луку и уточиште. Говори о успонима и падовима, сиромаштву и богатству, усамљености и великој друштвености, срећи и туги. Прича нас води у вртлоге емоција, у научна открића, у спортски дух и спознавање сопствених слабости. Нуди нам могућност проналажења решења за сваки проблем. Сведочење о животу и делу Михајла Пупина може многима послужити као најбољи путоказ ка успеху. Као доказ да је светлост која нам је неопходна увек тик уз нас, само треба да пронађемо прави начин да до ње дођемо.

Новинарска премијера анимирано-документарног филма „Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости“ ће бити одржана 27.10.2014. у Културном центру Новог Сада, с почетком у 19 часова.

Премијера анимирано-документарног филма „Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости“ биће одржана у Дому омладине Београда 30.10.2014. с почетком у 19часова.

Један од најважнијих циљева удружења грађана „Мој Херој“ је да се најпре школарцима, а потом и свим осталим људима приближе лик и дело Михајла Пупина, стога су заказане бесплатне пројекције у 15 градова широм Србије и у 30 општина Републике Српске у сарадњи са грађанским покретом „Позитивна Српска“ из Бања Луке. Прва бесплатна пројекција је заказана 1.11.2014. у Културном центру Новог Сада у 19 часова.

Радну верзију филма можете погледати на следећем линку.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања