Meksička kultura u Novom Sadu

14/06/2015

Na talasima dobrih nota

Na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, održana je interaktivna tribina pod nazivom “Nostalgija za Meksikom”. Svoje učešće uzeli su profesor srpskog jezika i književnosti Dragan Đorđević, kao i eminentni muzički kritičar Branimir Lokner.

Tribina je za cilj imala uspešno prezentovanje zapostavljenih veza i konsekvenci iz Meksičke kulture, sa kojima se i danas možemo susresti u modernoj umetnosti našeg naroda. Ona je ujedno omogućila mnogobrojnim Novosađanima temeljno iznošenje vlastitih stavova, simpatija i uopšte impresija koje su nastajale u sprezi sa prošlim vremenima.

Bazirajući se na otvorenoj konverzaciji, prijatnom i osvežavajućem razgovoru, čini se da je ova tribina opravdala kriterijume i najnepotkupljivijih arbitara. – U Beogradskom domu omladine je održana slična tribina pre godinu dana. Ovaj period je zanimljiv za podobnije razmatranje, jer u sebe uključuje vreme uspona i degradacije. Mora se naglasiti da je jedan segment Meksičke kulture, bio i više nego prihvaćen od ozbiljnog broja izvođača sa ovih prostora. Pored toga, afirmisane izdavačke kuće su pokazale intezivno interesovanje za filmska i muzička ostvarenja. Moglo bi se reći da izvestan deo uzajamne povezanosti, svoje korene temelji i na nesvrstanosti Jugoslavije u tim vremenima – izjavio je Branimir Lokner koji je za ovu priliku doneo izvestan broj ploča iz svoje vlastite kolekcje kako bi gostima omogućio potpuniji uvid u kulturu jednog vremena.

Svojim doprinosom je zainteresovane sugrađane zadužio i Dragan Đorđević, elokventno se osvrćući na veze i sličnosti dve nacije. – Moja generacija ima veliku nepoznanicu u vezi samog Meksika i njegovih refleksija na našem tlu. Ova tribina zbog toga može poneti epitet jednog podsetnika, na prvi kulturni pelcer koji se primio na našem tlu nakon velikih razaranja – rekao je Đorđević.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja