Мексичка култура у Новом Саду

14/06/2015

На таласима добрих нота

На Трибини младих Културног центра Новог Сада, одржана је интерактивна трибина под називом “Носталгија за Мексиком”. Своје учешће узели су професор српског језика и књижевности Драган Ђорђевић, као и еминентни музички критичар Бранимир Локнер.

Трибина је за циљ имала успешно презентовање запостављених веза и консеквенци из Мексичке културе, са којима се и данас можемо сусрести у модерној уметности нашег народа. Она је уједно омогућила многобројним Новосађанима темељно изношење властитих ставова, симпатија и уопште импресија које су настајале у спрези са прошлим временима.

Базирајући се на отвореној конверзацији, пријатном и освежавајућем разговору, чини се да је ова трибина оправдала критеријуме и најнепоткупљивијих арбитара. – У Београдском дому омладине је одржана слична трибина пре годину дана. Овај период је занимљив за подобније разматрање, јер у себе укључује време успона и деградације. Мора се нагласити да је један сегмент Мексичке културе, био и више него прихваћен од озбиљног броја извођача са ових простора. Поред тога, афирмисане издавачке куће су показале интезивно интересовање за филмска и музичка остварења. Могло би се рећи да известан део узајамне повезаности, своје корене темељи и на несврстаности Југославије у тим временима – изјавио је Бранимир Локнер који је за ову прилику донео известан број плоча из своје властите колекцје како би гостима омогућио потпунији увид у културу једног времена.

Својим доприносом је заинтересоване суграђане задужио и Драган Ђорђевић, елоквентно се осврћући на везе и сличности две нације. – Моја генерација има велику непознаницу у вези самог Мексика и његових рефлексија на нашем тлу. Ова трибина због тога може понети епитет једног подсетника, на први културни пелцер који се примио на нашем тлу након великих разарања – рекао је Ђорђевић.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања