Међународни дан анимираног филма (28. октобар)

26/10/2013

vreme je za animacijuДан анимације установљен је 2002. год. у знак сећања на пионира кинематографије Емила Рејноа који је 1892. год. у париском музеју  Гревен извео представу оптичког театра што се сматра првом јавном пројекцијом анимираног филма.

Тај дан ће у Новом Саду бити обележен у оквиру пројекта Културног центра ”Време је за анимацију”, чији је циљ представљање ове врсте дечијег стваралаштва. Поред јавних часова анимације који ће креативно повезати децу и младе, али и особе са посебним потребама одржаће се и пројекције анимираних филмова – одабраних радова деце и младих из Србије и Русије. 

Програм догађања

            10.00 – Радионица анимације за децу са посебним потребама биће одржана у дневном боравку ”Сунце” (ШОСО ”Милан Петровић”).

            18.00 –  Јавни час анимације – Клуб Трибина младих

            19.00 – Пројекције дечијих анимираних филмова – Клуб Трибина младих

 

На репертоару су следећи филмови:

 

  1. ”Србија” – рад ученика Карловачке гимназије, под руководством студија ”Чајка-Стајка”
  2. ”Меда Мишко” – Рад деце узраста три године из вртића ”Коцкица” (Радосно детињство, Нови Сад), под руководством студија ”Чајка Стајка”
  3. ”Месечева серенада” – Школа анимираног филма ”Јафилм”,  Јагодина Добитник гран при награде на фестивалу анимираног филма деце и младих Аниматор фест у категорији стваралаштва деце до 15 година
  4. ”Ал’ је леп овај свет” – Рад деце из дневног боравка ”Сунце”, Нови Сад
  5. ”Добро дрво” – Школа анимираног филма Јафилм,  Јагодина
  6. ”Бумбарoв лет” – Рад ученика ОШ ”23. октобар” Сремски Карловци
  7. ”Принцеза и аждаја” – Омладинско -дечији студио за анимацију ”Чајка-Стајка”, Русија
  8. ”Житије Јарослава Мудрог” – Омладинско-дечији студио за анимацију ”Чајка-Стајка”, Русија
  9. ”Девојка са Косова поља” – Ученици средње школе бр 232, Русија, под руководством студија ”Чајка-Стајка”
  10. ”Песма о Косовском боју” – рад ученика Карловачке гимназије, под руководством студија ”Чајка-Стајка”. Филм је награђен златном медаљом на  филмском фестивалу  деце и младих ”Петербуршки екран” у Петрограду (Русија) и добитник је Гран при награде  фестивалу  анимираног филма деце и младих ”Аниматор фест” у Јагодини у категорији стваралаштво младих од15 до 18 година. Оба фестивала одржана су текуће године.
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања