МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОТОГРАФИЈЕ “24. КАДАР”

07/08/2015

Овогодишњи Фестивал фотографије „24. кадар“, одржаће се од 13. до 16. августа у Новом Саду. Споменута манифестација је настала у склопу заједничке сарадње визуелних уметника из Ниша и за примарни циљ има развој фотографске уметности и културе, као и поновно дружење старих пријатеља и уопште људи блиских сензибилитета. На овогодишњем такмичењу ће учествовати велики број проверених аутора са подручја: Аустрије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Хрватске, Румуније и Србије.
Фестивал организује Удружење Фото Комуна „24. Кадар“. Председник Удружења Ранко Ђуровић, изјавио је да је Фото Комуна „24. Кадар“ током претходне године у Нови Сад довела фотографе из разних земаља света.

-Њима је фотографија љубав, начин живота и изражавања. Овим такмичењем они, заправо доносе културу и дух својих средина, а за Нови Сад је то, најбољи начин за промоцију у свету, јер ће се овековечити једно време, људи и догађаји, због чега је овај Фестивал подржала и Туристичка организација Новог Сада и други пријатељи фестивала» – закључио је Ђуровић.
Циљ Фестивала фотографије «24 кадар» је да развије фотографску уметност и културу, унапреди културне вредности и промовише традицију, туризам и гостопримство нашег града у складу с модерним технологијама и токовима живота.

Уколико се осврнемо на овогодишње учеснике и уопште на саме пропозиције фестивала, потврдиће се оно што смо већ одавно знали – “24. Кадар“ је уметнички сусрет великог реномеа. Право учешћа на њему остварују тек четири првопласирана кандидата из сваке државе, која су се ту нашла посредством квалификација. Након свечаног отварања такмичења, које ће се одржати 14. августа у 12 часова, сваки учесник добија листу са 24 теме, на које је потребно одговорити са по једном фотографијом. Временско ограничење у коме је тражене фотографије потребно израдити је сведено на један дан.  Свечано проглашење победника по темама и у генералном пласману, биће одржано последњег дана фестивала у 18 часова.

Правила такмичења налажу да сваки учесник добије листу од 24 теме на које треба да одговори једном, најбољом фотографијом. Учесници би требало да, у току 24 сата, сниме све теме. Минимално обрађене фотографије предају се постављањем на званичан сајт Фестивала.

Пристигле радове оцењиваће 24 члана жирија, такође из неколико европских земаља. Најбоље фотографије биће постављене на сајт Фетивала:
www.frame24.org  и https://www.facebook.com/pages/Frame24/730829800364883?fref=ts

Новосадски Културни центар вас још једном позива да својим присуством оплемените фестивал модерних настојања и проверених вредности. Уколико нисте из наше земље, ово је уједно и диван начин да се ближе упознате са нашом културом и уопште људима који ту културу чине. Сатницу фестивала можете погледати овде.

Document-page-001

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања