MATIJA RAJKOVIĆ – IZLOŽBA DIGITALNIH GRAFIKA

24/02/2015

 

 

Realističnost svedena na naznaku

DSC_0926

 

 

Izložba digitalnih grafika Matije Rajkovića „Predeo ispunjen tišinom“ otvorena je u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, a osim autora posetiocima se obratila istoričarka Biljana Grković, koja je rekla da je postupak konstruisanja, umnožavanja i preklapanja, nastavak istraživanja koje je autor polako razvijao deset godina unazad.

Posetioci su imali priliku da vide digitalne grafike nastale od niza fotografija na kojima su dokumentovani različiti tragovi grafita i plakata, pisanja i lepljenja, korozije i vremena na metalnim površinama ograda gradilišta

– Crtež se često stavlja u funkciju predloška za sliku, međutim, tretiran kao zasebna celina, uzvratiće izvanrednim mogućnostima i transponovanjem stvaralačke energije u neke potpuno neočekivane mogućnosti izražavanja. Kombinovao sam različite materijale- krede, krejone, tuš i pero, laviran tuš, ugljen, olovku, razlivao tuš, šmirglao novonastale slojeve, brisao, dodavao i oduzimao, vraćao neke upotrebljive slučajnosti iz osnove. Crteži nisu puko podražavanje stvarnosti već predstavljaju  intimni doživljaj i napor da se realističnost svede na naznaku – rekao je Rajković dodavši da bi ova izložba trebalo da predstavi presek desetogodišnjeg istraživanja i njegovog stvaralačkog opusa.

Sa istančanim osećajem za boju i crtež, jasno referišući u osnovi na slikarstvo uz pomoć računara i računarskih programa, ovaj mladi slikar odstranjuje boju, menja, dorađuje, modifikuje i stvara sopstvena likovna značenja u monohromnoj strukturi digitalne obrade.

Matija Rajković rođen je u Beogradu 1980. godine. Završio je Gimnaziju u Kragujevcu, a diplomirao na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jovana Rakidžića. Postdiplomske studije završio je na istom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. godine u klasi prof. Čedomira Vasića. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2005. i Udruženja likovnih umetnika Kruševca od 2011. godine gde je jedan od osnivača. Mediji kojima se izražava su slika, crtež, fotografija i digitalna grafika.

 Izložba će trajati do 7. marta.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja