МАТИЈА РАЈКОВИЋ – ИЗЛОЖБА ДИГИТАЛНИХ ГРАФИКА

24/02/2015

 

 

Реалистичност сведена на назнаку

DSC_0926

 

 

Изложба дигиталних графика Матије Рајковића „Предео испуњен тишином“ отворена је у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, a oсим аутора посетиоцима се обратила историчарка Биљана Грковић, која је рекла да је поступак конструисања, умножавања и преклапања, наставак истраживања које је аутор полако развијао десет година уназад.

Посетиоци су имали прилику да виде дигиталне графике настале од низа фотографија на којима су документовани различити трагови графита и плаката, писања и лепљења, корозије и времена на металним површинама ограда градилишта

– Цртеж се често ставља у функцију предлошка за слику, међутим, третиран као засебна целина, узвратиће изванредним могућностима и транспоновањем стваралачке енергије у неке потпуно неочекиване могућности изражавања. Комбиновао сам различите материјале- креде, крејоне, туш и перо, лавиран туш, угљен, оловку, разливао туш, шмирглао новонастале слојеве, брисао, додавао и одузимао, враћао неке употребљиве случајности из основе. Цртежи нису пуко подражавање стварности већ представљају  интимни доживљај и напор да се реалистичност сведе на назнаку – рекао је Рајковић додавши да би ова изложба требало да представи пресек десетогодишњег истраживања и његовог стваралачког опуса.

Са истанчаним осећајем за боју и цртеж, јасно реферишући у основи на сликарство уз помоћ рачунара и рачунарских програма, овај млади сликар одстрањује боју, мења, дорађује, модификује и ствара сопствена ликовна значења у монохромној структури дигиталне обраде.

Матија Рајковић рођен је у Београду 1980. године. Завршио је Гимназију у Крагујевцу, а дипломирао на сликарском одсеку Академије уметности у Новом Саду у класи проф. Јована Ракиџића. Постдипломске студије завршио је на истом одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2009. године у класи проф. Чедомира Васића. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 2005. и Удружења ликовних уметника Крушевца од 2011. године где је један од оснивача. Медији којима се изражава су слика, цртеж, фотографија и дигитална графика.

 Изложба ће трајати до 7. марта.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања