МАРКО ЦВЕЈИЋ НА ТРИБИНИ МЛАДИХ

10/12/2014

 

Књига “О Подунавским Швабама” пред Новосађанима

Промоција допуњеног издања књиге “О Подунавским Швабама” одржана је на Трибини младих, у оквиру 18. Фестивала европског и независног филма “Еуро-ин филм”. Ова књига је наставак идеје која је проистекла од истоименог филма аутора Марка Цвејића, а о друштвеном значају ове теме говорио је и политиколог Павел Домоњи.

Публикација је резултат пројекта „Подунавске Швабе – турнеја 2012“ у току које је широм Војводине приказиван истоимени документарно- играни филм, путем кога се публика упознала са историјом Подунавских Шваба који су били једни од првих досељеника на територију данашње Војводине.
О трагичној судбини немачког народа у Војводини се мало зна, и без обзира на то што постоје потреба и покушаји да се о овој теми говори, већина људи није упозната са тим догађајима. Књига говори о догађајима који су задесили Подунавске Швабе, а политиколог Павел Домоњи рекао је да ово дело има политички и морални значај као важан аспект друштва, додавши да се оно мора суочити са проблемима које га прате дуги низ година. Велику подршку овом пројекту дали су бројни интелектуалци различитих струка који су учествовали у панел дискусијама, а сва њихова излагања сакупљена су на једном месту и објављена као збирка есеја која је се у новембру појавила у другом, допуњеном издању.
-Након филма многи су ме критиковали због теме коју сам отворио. Након тога сам покушао да приближим ову причу јавности и да објасним да филм нема никакву везу са националношћу. Позвао сам српске интелектуалце, њих 25, који су на трибинама говорили о последњим војвођанским Немцима, и тако је настала ова књига – рекао је Цвејић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања