Марио Варгас Љоса у Новом Саду

11/06/2015

Перуански нобеловац Марио Варгас Љоса биће гост Новог Сада у Српском народном позоришту на сцени „Јован Ђорђевић“ 22. јуна 2015.  у 19 часова. Овом приликом Међународни фестивал прозе ПросеФест доделиће овом истакнутом књижевнику Специјалну награду за прозу „Милован Видаковић“. Главни организатор и покровитељ овог великог догађаја је Издавачка кућа Лагуна, а суорганизатори су Културни центар Новог Сада, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду и Српско народно позориште. Улаз на књижевно вече је бесплатан.

Марио Варгас Љоса рођен је у месту Арекипа у Перуу 1936. године. Прво дело, драмски комад Инкино бекство написао је са 16 година, а прва књига коју је објавио била је збирка прича Шефови, за коју је добио награду „Леополдо Алас“. Постао је познат после објављивања романа Град и пси, за који је добио Награду „Библиотека Бреве“ Издавачке куће Сеиш Барал 1962. и Награду критике 1963. године. Његов други роман Зелена кућа, објављен 1965, овенчан је Наградом критике и Међународном наградом „Ромуло Гаљегос“. Уследила су драмска дела (Госпођица из Такне, Кати и нилски коњ, Чунга, Лудак с балкона и Лепе очи, ружне слике), студије и есеји (као Непрекидна оргија, Истина о лажама и Изазов немогућег), сећања (Риба у води), приче (Штенад) и, пре свега, романи: Разговор у катедрали, Панталеон и посетитељке, Тетка Хулија и пискарало, Рат за смак света, Повест о Мајти, Ко је убио Паломина Молера?, Приповедач, Похвала помајци, Литума у Андима, Рај на другом ћошку, Јарчева фешта, Авантуре неваљале девојчице, Дискретни херој. Добитник је најзначајнијих књижевних награда, међу којима су Награда Сервантес, награде Принца од Астурије, ПЕН/Набоков и Нобелова награда за књижевност (2010).

Издавачка кућа Лагуна објавила је једанаест романа Марија Варгаса Љосе: Авантуре неваљале девојчице, Похвала помајци, Панталеон и посетитељке, Повест о Мајти, Јарчева фешта, Град и пси, Разговор у Катедрали, Келтов сан, Зелена кућа, Рат за смак света, Дискретни херој и мемоаре Риба у води, једну од главних књига из целокупног опуса Марија Варгаса Љосе која отвара нови поглед на живот и стваралаштво великог писца.

Добро дошли!

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања