Manjak novca – više hrabrosti

28/06/2015

Manjak novca – više hrabrosti

42. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT počeo je otvaranjem izložbe „Družine „A“ i tako nas podsetio na značaj slobode kao neodvojivog elementa slobodnog delanja u stvaranju novih vrednosti. Festival i ove godine nastavlja da ide putem koji ne može biti drugačije nazvan nego, alternativni.

Festival je zvanično otvoren na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta rečima Branislava Trifunovića, istaknutog filmskog i pozorišnog glumca, koji je rekao da kada razmišlja o ovom festivalu nameće mu se reč „hrabrost“ koja nas u teškim vremenima vodi ka plemenitim delima.

Novosađani su do sada, u tri dana Festivala, imali prilike da vide četiri predstave iz Nemačke, Hrvatske i Srbije, nakon kojih su se zasigurno zapitali da li svest zaista od nas pravi kukavice?, a ovo pitanje je ujedno i slogan ovogodišnjeg INFANT-a.
Predstava „Prošlost“ produkcije Konstanca Makras, Dokipark i Oskara Bjanki iz Nemačke kojom je započeo ovogodišnji INFANT, istražuje veštine pamćenja ili ars memoriae, u okviru kojih su sećanja naročito snažno povezana sa fizičkim lokacijama, prostorima i arhitekturom. Polazna tačka je grad kao konkretna geografska lokacija, kao sidro za sećanje, mentalna slika i okvir.

Veliko interesovanje Novosađana bilo je za predstavu „Hamlet“ Zagrebačkog kažališta mladih, koja je u 90 minuta ljubitelje pozorišne scene odvela na daleko putovanje kroz Šekspirovo delo. Reditelj Oliver Frljić po konceptu i adaptaciji za ovu predstavu govori da vreme u kom živimo poziva novog Hamleta, ali i da se postavlja pitanje ima li smisla organizovti ikakvu političku borbu u sistemu koji nam je zatvorio prostor mišljenja njegove alternative. „Bori li se Hamlet?“, pita se Frljić.

Veliki utisak na posetioce ostavile su i predstave „Moje nagrade“ rediteljke Maje Pelević i „O S(a)vesti“ u režiji i izvođenju Sanje Krsmanović Tasić.

Danas (29.6) na repertoaru posetioce 42. INFANT-a očekuje predstava „Dogvil“ Mikser, Studentskog Kulturnog centra Novog Sada i Fast Forvard s početkom u 19 časova na sceni „Jovan Đorđević“ u Srpskom narodnom pozorištu. Nakon toga u 21 čas na Kamernoj sceni istog pozorišta predstaviće se Forum za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta i Studnetski kulturni centar Novog Sada predstavom „Balerine“.
U ponedeljak, Novosađanima će se na pozorišnoj sceni takođe predstaviti i trupa iz Slovenije predstavom „Mrtvac dolazi po dragu“ na sceni „Pera Dobrinović“, posle čega će se na velikoj sceni „Jovan Đorđević“ odigrati predstava „Nije to crvena, to je krv“ trupe Teorija koja Hoda iz Srbije.
Poslednjeg dana INFANT-a u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Pera Dobrinović“ igraće Bitef teatar „Kratka priča o antihristu“, a nakon njih, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada s početkom u 21 čas, u čast nagrađenih, posetioci će imati priliku da ogledaju predstavu „Manipulacije“ trupe Via negativa iz Slovenije.

Ulaznice se mogu kupiti na bileternici Kulturnog centra Novog Sada svakog dana od 11 do 13 časova, ili sat vremena pred početak predstave. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, dok studneti uz indeks imaju 50% popusta.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja