Мањак новца – више храбрости

28/06/2015

Мањак новца – више храбрости

42. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра ИНФАНТ почео је отварањем изложбе „Дружине „А“ и тако нас подсетио на значај слободе као неодвојивог елемента слободног делања у стварању нових вредности. Фестивал и ове године наставља да иде путем који не може бити другачије назван него, алтернативни.

Фестивал је званично отворен на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта речима Бранислава Трифуновића, истакнутог филмског и позоришног глумца, који је рекао да када размишља о овом фестивалу намеће му се реч „храброст“ која нас у тешким временима води ка племенитим делима.

Новосађани су до сада, у три дана Фестивала, имали прилике да виде четири представе из Немачке, Хрватске и Србије, након којих су се засигурно запитали да ли свест заиста од нас прави кукавице?, а ово питање је уједно и слоган овогодишњег ИНФАНТ-а.
Представа „Прошлост“ продукције Констанца Макрас, Докипарк и Оскара Бјанки из Немачке којом је започео овогодишњи ИНФАНТ, истражује вештине памћења или арс мемориае, у оквиру којих су сећања нарочито снажно повезана са физичким локацијама, просторима и архитектуром. Полазна тачка је град као конкретна географска локација, као сидро за сећање, ментална слика и оквир.

Велико интересовање Новосађана било је за представу „Хамлет“ Загребачког кажалишта младих, која је у 90 минута љубитеље позоришне сцене одвела на далеко путовање кроз Шекспирово дело. Редитељ Оливер Фрљић по концепту и адаптацији за ову представу говори да време у ком живимо позива новог Хамлета, али и да се поставља питање има ли смисла организовти икакву политичку борбу у систему који нам је затворио простор мишљења његове алтернативе. „Бори ли се Хамлет?“, пита се Фрљић.

Велики утисак на посетиоце оставиле су и представе „Моје награде“ редитељке Маје Пелевић и „О С(а)вести“ у режији и извођењу Сање Крсмановић Тасић.

Данас (29.6) на репертоару посетиоце 42. ИНФАНТ-а очекује представа „Догвил“ Миксер, Студентског Културног центра Новог Сада и Фаст Форвард с почетком у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту. Након тога у 21 час на Камерној сцени истог позоришта представиће се Форум за нови плес Балета Српског народног позоришта и Студнетски културни центар Новог Сада представом „Балерине“.
У понедељак, Новосађанима ће се на позоришној сцени такође представити и трупа из Словеније представом „Мртвац долази по драгу“ на сцени „Пера Добриновић“, после чега ће се на великој сцени „Јован Ђорђевић“ одиграти представа „Није то црвена, то је крв“ трупе Теорија која Хода из Србије.
Последњег дана ИНФАНТ-а у Српском народном позоришту на сцени „Пера Добриновић“ играће Битеф театар „Кратка прича о антихристу“, а након њих, у Великој сали Културног центра Новог Сада с почетком у 21 час, у част награђених, посетиоци ће имати прилику да огледају представу „Манипулације“ трупе Виа негатива из Словеније.

Улазнице се могу купити на билетерници Културног центра Новог Сада сваког дана од 11 до 13 часова, или сат времена пред почетак представе. Цена појединачне улазнице је 500 динара, док студнети уз индекс имају 50% попуста.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања