Male grafike Stoje Džebrić

07/07/2015

Izložba malih grafika Stoje Džebrić

Izložba slika Stoje Džebrić pod nazivom „Nešto između grafike“ otvorena je u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Beogradska umetnica se ovog puta opredelila za grafike malog formata, a zainteresovanim sugrađanima se ukazuje prilika da u njenim ostvarenjima uživaju sve do 18. jula ove godine.

Predstavljene grafike se odlikuju originalnim sažimanjem izraza, približavajući se na taj način amblematskom tipu saopštavanja. Na njima preovlađuju biljni motivi, koji su na jedinstven način usklađeni i prilagođeni unutrašnjem senzibilitetu poznate slikarke. Treba pomenuti da svaku grafiku odlikuje vlasiti kolorit koji se često upušta u nepredvidive igre refleksije, što se lako da primetiti na jedinstvenim crtežima poput Tramontane, Iščekivanja, Kalo taksida, Lavirinta, ili nešto optimističnijeg Detinjstva.

O delu Stoje Džebrić je ovaj put govorila uvažena Vesna Todorović, podelivši tako sa pristiglim gostima vlastite impresije, ali i likovna znanja. – Od prethodnog susreta na ovom mestu prošlo je tačno sedam godina. Stoja prenosi jake i senzibilne poruke koje su proizašle iz dobro asimilovanog iskustva, bez obzira o kojoj je tehnici reč. Ona već dugo ne radi duboku štampu, niti grafike velikog formata, ali treba spomenuti da se paraleno sa ovim uspešno bavi i fotografijom. Na njenim delima se vide složeni idejni procesi, koji su i više nego često oplemenjeni zanimljivim koloritom – reči su Vesne Todorović o delu zanmenite umetnice.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja