Мале графике Стоје Џебрић

07/07/2015

Изложба малих графика Стоје Џебрић

Изложба слика Стоје Џебрић под називом „Нешто између графике“ отворена је у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Београдска уметница се овог пута определила за графике малог формата, а заинтересованим суграђанима се указује прилика да у њеним остварењима уживају све до 18. јула ове године.

Представљене графике се одликују оригиналним сажимањем израза, приближавајући се на тај начин амблематском типу саопштавања. На њима преовлађују биљни мотиви, који су на јединствен начин усклађени и прилагођени унутрашњем сензибилитету познате сликарке. Треба поменути да сваку графику одликује власити колорит који се често упушта у непредвидиве игре рефлексије, што се лако да приметити на јединственим цртежима попут Трамонтане, Ишчекивања, Кало таксида, Лавиринта, или нешто оптимистичнијег Детињства.

О делу Стоје Џебрић је овај пут говорила уважена Весна Тодоровић, поделивши тако са пристиглим гостима властите импресије, али и ликовна знања. – Од претходног сусрета на овом месту прошло је тачно седам година. Стоја преноси јаке и сензибилне поруке које су произашле из добро асимилованог искуства, без обзира о којој је техници реч. Она већ дуго не ради дубоку штампу, нити графике великог формата, али треба споменути да се паралено са овим успешно бави и фотографијом. На њеним делима се виде сложени идејни процеси, који су и више него често оплемењени занимљивим колоритом – речи су Весне Тодоровић о делу занмените уметнице.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања