ЉИЉАНА РИВИЋ – ИЗЛОЖБА МОЗАИКА

13/01/2015

Уметност од каменчића у славу лепоте живота

  Изложба мозаика „Свет од измишљене јаве“ ауторке Љиљане Ривић отворена је у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Поставку је отворио редитељ Ивица Видановић, док се ауторка захвалила свима који су дошли да увеличају овај догађај. „Свет од измишљене јаве“ приказује до сада неоткривену димензију рада Љиљане Ривић, а посетиоци су имали прилику да виде мозаике који представљају ауторкин свет. Помно посматрајући њена дела, анализирали су каменчиће који су прецизно сложени створили прелепе слике приморских градова и звезданог неба. Тако је у препуном Малом ликовном салону ова измишљена јава у неколико мозаика посетиоцима распирила машту, и одвела их на путовање у мистичне градове уских камених улица.

  Редитељ Ивица Видановић први пут се сусрео са радом Љиљане Ривић у Храму Светог Саве, а њен таленат је одмах оставио снажан утисак на њега

– Оно што је сигурно је чињеница да ауторка има изузетну снагу у својим рукама са којима сваки каменчић ставља на право место стварајући уникатна и изузетна дела. Нека од њих красе и моје просторије, а сваки пут када их погледам схватим колико је борба за живот важна и колику нам лепоту живот пружа. – рекао је Видановић додавши да црквена уметност спада у врхунске домете српске уметности.

  Вишедимензионалност, доследност и могућност трансформације резултати су рада и великог талента који поседује ауторка. Симбол њеног стваралаштва био је и остао мозаик Светог Ђорђа, а изложба „Свет измишљене јаве“, је проистекла из сакралне уметности којом се ауторка углавном бави.

– Свако од нас у себи има неки свет који носи, а ово је мој који сам желела да поделим са другима. Мозаици се углавном раде у новоизграђеним црквама и сакралним објектима, а ова техника доводи до духовног мира. – рекла је ауторка.

  Љиљана Ривић рођена је 1976.године, дипломирала је на катедри за мозаик-зидно сликарство на Академији Српске православне цркве за уметност и консервацију у Београду. На истој академији завршила је и мастер студије. Добитница је награде Удружења ликовних уметника примењене уметности и дизајнера Србије. Радила је мозаике у крипти Храма Светог Саве, Светог Архиђакона Стефана, Белог Анђела и многе друге. Излагала је на многобројним изложбама и била учесница великог броја уметничких колонија.

Изложба „Свет од измишљене јаве“ отворена је до 17. јануара.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wMM2tJzI6Jo[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QDYySN2J-N8[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања