ЛИНИЈЕ ФРОНТА – Промоција и потписивање стрип албума 16.12.2014

14/12/2014

У уторак, 16. децембар у 19:30 часова на Трибини младих Културног центра Новог Сада, промоција и потписивање стрип албума ЛИНИЈЕ ФРОНТА.

 Учесници промоције:

Зоран Јањетов – цртач

Иван Стојковић – цртач

Ана Милојковић – цртач

Милан Дрча – цртач

Филип Банковић – сценариста

Ивица Стевановић и Дејан Ђоковић – дизајнери албума

Бранко Тарабић – човек чији ће стрип бити у некој од наредних књига

Игор Марковић – уредник и издавач

  Стогодишњица Првог светског рата је обележена широм света у 2014. године. За ту прилику издавачка кућа Моро д.о.о. / System Comics издала је стрип антологију посвећену обележавању стогодишњице Првог светског рата, и то у сарадњи са Француским институтом у Београду. На тај начин створен је својеврстан стрип албум са причама заснованим на историјским догађајима и личностима, и приказ херојске борбе и дела српске војске у Првом светском рату, а све на основу историјске грађе и фотографија који су доступни у литератури објављеној на ову тему. Намера нам је да се кроз разне приче прикажу највеће битке, униформе, догађаји, значајне личности и историјски значај Србије и њене војске и грађана у Првом светском рату. А додатно се акцентирало француско-српско пријатељство кроз сарадњу између француских и српских аутора. Албум је штампан на српском језику и мањи тираж на француском. Пројекат је подржан од стране Комисије за прославу стогодишњице Првог светског рата у Француској и Министарства за културу републике Србије. У антологији учествује десет српских цртача, пет српских сценариста и пет француских сценариста.

  Идеја за овај пројекат настала је као плод дугогодишње сарадње издавачке куће Моро д.о.о./ System Comics са Француским институтом у Београду. Ентузијазам за реализацију пројекта пронашао се у чињеници да се од средине 2013. године Моро д.о.о. /  System Comics увелико ради на припреми српске стрип антологије посвећене обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата, при чему је ова издавачка кућа окупила велики број српских цртача и сценариста. Такође, овакву врсту издања припремају и издавачи стрипа из Француске. И ту се пронашла паралела, поред вишегодишње сарадње српских и француских стрип ствараоца, да се уради један заједнички пројекат и обележи обележавање овог историјског светског догађаја.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања