ЛЕГЕНДАРНИ БИЛИ КОБАМ ЗАТВОРИО 19. НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

19/11/2017

Наступом најпознатијег светског фјужн џез – бубњара Билија Кобама (Billy Cobham) са његовим квинтетом, потом Биг бенда РТС уз тромбонисту Семјуела Блејзера и на крају Антонио Фарао Tрија у суботу 18. новембра на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског Народног позоришта, завршен је  19. Новосадски џез фестивал.

Кобам је рођен у Панами, а одрастао је у Њујорку и спада у ред свестраних, а малобројних уметника чији је разноврсни опус постао обавезна лектира џез литературе. Овај изузетни бубњар  је приредио Новосађанима бравурозан наступ. Одушевљена публика дугим аплаузима враћала га је на „бис“.

Током три фестивалска дана, у организацији Културног центра Новог Сада, а под покровитељством Града Новог Сада и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима АП Војводине, свирало је чак 15 бендова из земље и иностранства.

Први дан овогодишњег фестивала остаће упамћен по наступу америчке певачице Дениз Кинг, која је побрала огромне симпатије Новосађана, уз музичку пратњу Новосадског Биг Бенда, предвођеним диригентом Федором Вртачником. Такође, Miguel Zenon Quartet уз сјајног саксофонисту, Порториканца Мигела Зенона, ништа мање није одушевио. Вече је затворио Душан Јевтовић Трио, уз пијанисту Васила Хаџиманова.

Састав Кека Форнарелија, трио Курта Розенвинкела са италијанским басистом Дариом Деидом, као и наступ наших гитариста Владимира Самарџића и Ненада Гајина са Фелипеом Салесом и Мохтаром Самбом, обележили су други дан фестивала.

По завршетку главног програма, у сва три дана, најоданији џез сладокусци уживали су у клубу „Трема“ у Џем Сешн – у House Bend-a који чине: Adam Кlemm, саксофон, Александар Бахун, клавир, Никола Матошић, контрабас и Душан Иванишевић, бубњеви, као и радионицама: Џез Дуо и Соларити и Мастерклас Мише Комненића у оквиру пратећег програма.

Пред почетак самог фестивала, одржан је и уводни програм, који је трајао од 9. до 14. новембра, у виду музичких радионица у музичкој школи „Јосип Славенски“, ШОСО „Милан Петровић“, Центру за Социјални рад и на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада, где је доајен српског џеза Војислав Бубиша Симић промовисао своју књигу под називом „Звуци времена“.

У сарадњи Културног центра Новог Сада са фондацијом „Нови Сад 2021“, 15. Новембра у Новосадском позоришту – Újvidéki Színház, наступима бендова из европских престоница културе: TRIO AFIUM из Печуја, некадашње Европске престонице културе(2010), KARAGEORGIEV KVARTET из Пловдива, будуће Европске престонице културе (2019) и GROSSMÜTTERCHEN HATZ & KLOK из Санкт Пелтена, аустријског града-кандидата за титулу престонице (2024), обележен је Дан џеза Европских престоница културе.

Била је то специфичност овогодишње џез смотре и омаж Новом Саду као Европској престоници културе 2021. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања